Događaji

Zavaravajuće oglašavanje

Goran Marić: 'Ništa nije besplatno, osim sira u mišolovci'

Goran Marić: 'Ništa nije besplatno, osim sira u mišolovci'

Vladimir Šeks (HDZ) s kolegama zastupnicima podijelio je iskustvo odvikavanja od pušenja kada su mu, kaže, reklamirane tablete protiv pušenja samo povećale želju za cigaretama

Saborski zastupnici pozdravili su Vladin prijedlog zakona o nedopuštenom oglašavanju, od kojega očekuju značajan pomak u zaštiti potrošača.

Državna tajnica Tamara Obradović Mazal uvodno je objasnila da će se zakonom zabraniti zavaravajuće oglašavanje, dok će ono usporedno biti strogo kontrolirano.

Pod zavaravajućim oglašavanjem proizvoda smatrat će se ono zbog kojega netko može doći u zabunu i donijeti lošu poslovnu odluku, kazala je.

Državna tajnica zastupnicima je pokazala i nekoliko plakata s primjerima zavaravajućih reklama, kojima se omalovažava konkurencija, obmanjuju kupci itd.

Predloženi zakon pozdravio je zastupnik Goran Beus Richembergh (HNS). "Kad prvi prevareni kupac shvati što mu ovaj zakon omogućuje i obrati se sudu i dobije spor, mnogi će proizvođači razmisliti hoće li i dalje koristiti nedopuštena sredstva u oglašavanju", rekao je Beus Richembergh.

Ocijenio je kako je nedopušteno i zavaravajuće oglašavanje ulja gotovo potpuno uništilo uzgoj turopoljskih svinja.

Goran Marić (HDZ) upozorio je na zavaravanje u reklamama za mobilnu telefoniju kojima se nudi besplatno telefoniranje u beskraj. "Ništa nije besplatno, osim sira u mišolovci", rekao je Marić.

Željko Jovanović (SDP) izrazi je nadu da će ovaj zakon stati na kraj "čudotvornim" pripravcima za mršavljenje, ali i navodnom liječenju teških malignih oboljenja. Ti su pripravci, kaže, nelojalna konkurencija farmaceutima, budući da se lijekovi ne smiju reklamirati.

Njegov stranački kolega Zdenko Franić čudi se, pak, što se na nekim komercijalnim televizijama daje prostora različitim vidovnjacima. "Takav vidovnjak ima visak i dovoljno da ga nazovete pa da vam 'kaže sudbinu' ", upozorio je Franić, te izrazio čuđenje što na takve pojave ne reagiraju inspektorat i policija jer je riječ o varanju građana.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar smatra, pak, da bi Hrvatska trebala imati posebnu agenciju za zaštitu potrošača, čija prava ovoga časa brani isključivo nekoliko potrošačkih udruga.

Predsjedavajući Vladimir Šeks (HDZ) s kolegama zastupnicima podijelio je iskustvo odvikavanja od pušenja kada su mu, kaže, reklamirane tablete protiv pušenja samo povećale želju za cigaretama.


Reci što misliš!