Događaji

Zdravstvo

HZZO prijeti raskidanjem ugovora s premalim ordinacijama

HZZO prijeti raskidanjem ugovora s premalim ordinacijama

Liječnici pobunjenici koji odbijaju naplaćivati participaciju dobit će manju, a oni poslušni devet posto veću glavarinu. Glasnogovornica HZZO-a Sanja Baković je rekla da ostaje staro stanje

Iako je 1. siječanj odavno prošao, svaki drugi liječnik još uvijek ne naplaćuje participaciju- tvrde obiteljski liječnici. Ne odustaju od svoje borbe, a najnoviji rat sada vode s HZZO-m koji prijeti da će raskinuti ugovore s ambulantama s premalo pacijenata, javlja Totalportal.hr

Unatoč kaznama i prijetnjama, niti mjesec dana nakon reforme obiteljski liječnici ne odustaju od bitke. HZZO pak ima vedrije podatke, te kaže da 75 posto liječnika naplaćuje participaciju. Sukladno tome nekima nagrada, nekima kazna.

Liječnici pobunjenici koji odbijaju naplaćivati participaciju dobit će manju, a oni poslušni devet posto veću glavarinu. Glasnogovornica HZZO-a Sanja Baković je rekla da ostaje staro stanje.

Konkretan iznos dao je doktor Mario Malnar.

No, nisu glavarine jedini problem za obiteljske liječnike. HZZO je najavio raskide ugovora ambulantama s manje od 1.020 pacijenata.

I dok HZZO tvrdi da neposlušni krše Zakon o zdravstvenom osiguranju, liječnici se tužbe ne boje, jer nigdje ne piše tko participaciju treba naplaćivati, kaže Malnar. Zbog "novčanih sankcija", sami liječnici planiraju pokrenuti čak 1.700 tužbi.


Reci što misliš!