Događaji

Zdravstvena reforma

Problemi s uplatom dopunskog osiguranja

Problemi s uplatom dopunskog osiguranja

Siječanj je mjesec prilagodbe, kako građanima tako i cijelom zdravstvenom sustavu (a očito i platnom). Podsjetimo, aktivacija police nakon veljače kasnit će mjesec dana

Stupanjem na snagu Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju s prvim danom 2009. godine, mnogi su se građani odlučili na uplatu dopunskog zdravstvenog osiguranja, kako bi spriječili moguće veće izdatke u liječenju. Međutim, kako doznajemo, građani su tijekom blagdana u pojedinim bankama i poštanskim uredima imali problema s uplatom premija, prenosi HRT .

Naime, iako je Ministvarstvo zdravstva i socijalne skrbi na vrijeme upozorilo na promjenu modela plaćanja, blagdanski su dani uspavali neke od aktera platnog sustava, pa su uplatnice odbijene. 

Još jedan problem pri uplati dopunskog osiguranja jest prepisivanje broja navedenog na primjerku uplatnice na internetskim stranicama HZZO-a. Treba pripaziti i uvijek u pozivu na broj upisati vlastiti jedinstveni matični broj građana. 

Građane koji odluče riskirati i zaobilaziti ordinacije, ipak će zastrašiti svote koje ćemo plaćati pri svakom odlasku liječniku. Naime, cijene zdravstvenih usluga kreću se od 15 do 3.000 kuna. Dan proveden u bolnici stajat će nas stotinu kuna, magnetska rezonancija i CT od 80 do 800 kuna, a najvišu participaciju, od čak 3.000 kuna plaćat ćemo za transplantaciju organa ili pak kardiokiruršku operaciju. 

Siječanj je mjesec prilagodbe, kako građanima tako i cijelom zdravstvenom sustavu (a očito i platnom). Podsjetimo, aktivacija police nakon veljače kasnit će mjesec dana. Police osiguranja iznose 50, 80 (mirovljenici čija je mirovina veća od pet tisuća i sto kuna) ili 130 kuna (zaposleni čija je plaća veća od 5.100 kuna).


Reci što misliš!