Događaji

"Sveti Šimun"

"Sveti Šimun" - novo plovilo PU zadarske

"Sveti Šimun" korišten je u akciji potrage za zrakoplovom Lufthansine pilotske škole, na Dugom otoku

"Sveti Šimun" novo je plovilo PU zadarske. Vrijednost plovila jest oko 700 000 eura, a financirano je sredstvima iz državnog proračuna. Izgrađeno u brodogradilištu na Korčuli, ukupne dužine 13,65 m, širine 4,20 m, te maksimalne brzine od oko 30 čvorova, omogućit će još efikasnije djelovanje Pomorske policije u Zadru.

"Sveti Šimun" jedno je od 3 plovila tipa B koje posjeduje Postaja pomorske policije Zadar. Osim njih posjeduje još 2 plovila tipa C, te jedan skuter.

-Zadarska pomorska policija zadužena je za cjelokupni akvatorij Zadarske županije. U naš djelokrug rada spadaju četiri mora: Virsko, Novigradsko, Karinsko, te dio Murterskog mora, kao i veći kanali poput Zadarskog, Srednjeg i Velebitskog kanala. Osim unutarnjih voda, pomorska policija zadužena je i za teritorijalno more, a rad Pomorske policije očituje se i na graničnim prijelazima - istaknuo je načelnik Postaje pomorske policije Zadar, Davor Škibola.

U prvih 7 mjeseci ove godine, na pomorskim graničnim prijelazima PU zadarske, granicu je prešlo više od 50 000 putnika, 484 broda te gotovo 1500 jahti. Ulazak u zemlju odbijen je za 23 osobe,a pronađeno je 6 krivotvorenih isprava.

Pilot projekt PU zadarske, uvođenje skutera, također je dao vrhunske rezultate. Prema riječima načelnika PU zadarske, Antona Dražine, od 2006. , od kada ga zadarska policija koristi, nije zabilježena niti jedna nesreća naleta glisera na kupače na našem području.

"Sveti Šimun" PU zadarskoj isporučen je 25. srpnja. Nažalost, odmah je dobio priliku i za sudjelovanje u jednoj od akcija. Korišten je, naime, u akciji potrage za zrakoplovom Lufthansine pilotske škole, na Dugom otoku.

-Za potrebe ove Policijske uprave predviđena je izgradnja još jednog, većeg plovila, dužine preko 20 metara, čija se izgradnja i isporuka očekuje do početka turističke sezone 2010. godine.- istaknuo je načelnik PU zadarske Anton Dražina.

Brod "Sveti Šimun" blagoslovio je generalni vikar Zadarske nadbiskupije, mons. Ivan Mustać, zaželjevši njemu i njegovoj posadi mirno more.


Reci što misliš!