Događaji

Ratni zločinci

Grčka Hrvatskoj izručila benkovačkog Srbina Ernesta Rađena

Grčka Hrvatskoj izručila benkovačkog Srbina Ernesta Rađena

Rađena se tereti da je sudjelovao u masovnim ubojstvima civila u Nadinu i Škabrnji

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstvo pravosuđa priopćilo je kako je Grčka Hrvatskoj izručila Ernesta Rađena i Dušana Maslovaru. Njihovo izručenje Hrvatska je zatražila još 2006.

Izručenje benkovačkog Srbina Rađena zatraženo je u svrhu vođenja kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Zadru zbog zločina protiv civilnog stanovništva.

Tereti ga se da je sudjelovao u masovnim ubojstvima civila u Nadinu i Škabrnji, što se smatra jednim od najvećih zločina tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1995. On je u to vrijeme navodno bio zapovjednik vojne policije koja je sudjelovala u egzekucijama civila.

Protiv Dušana Maslovare pred Županijskim sudom u Sisku u tijeku je istražni postupak zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Maslovara je bio pripadnik terorističke skupine Šiltovi iz Gline, koja je počinila nekoliko zločina na tada okupiranom glinskom području.

Optuženi je snimljen videokamerom pri napadu srpskih paravojnih postrojba na hrvatsko selo Viduševac u listopadu 1991., kada je spaljena i župna crkva. Maslovaru su u sisački zatvor sinoć dopratili pripadnici Interventne policije MUP-a.


Reci što misliš!

 Izdvojeno