Događaji

Razvod

Razvod u prosjeku košta od 1500 do 2000 kuna

Razvod u prosjeku košta od 1500 do 2000 kuna

U najjednostavnijim slučajevima razvod se završava i za tri tjedna

Iako su rastave u američkim te u sve više europskih zemalja postale unosan posao na kojemu se može dobro zaraditi, u Hrvatskoj na sreću to još uvijek nije slučaj. Iako se kod nas svaki četvrti brak raspada, cijene rastava još uvijek ne dostižu vrtoglave svote.

Odvjetnik Mladen Prka objasnio je kako je postupak razvoda identičan za sve i nije važan imovinski status osoba koje se razvode. Prema odvjetničkoj tarifi koja sadrži cijene odvjetničkih usluga u Hrvatskoj, određeno je da se postupak rastave po ročištu naplaćuje 500 kuna plus PDV.

Ako je riječ o najjednostavnijem slučaju rastave, ona se može okončati za dva do tri tjedna. Dakle, kad se bračni drugovi odluče sporazumno razvesti, a nemaju malodobnu djecu, dovoljno je da samo donesu vjenčani list i plate 400 kuna sudskih pristojbi te na prvom ročištu sve riješe.

Ako par ima malodobnu djecu, moraju voditi i postupak posredovanja pred centrom za socijalnu skrb. Ako se stranke uspiju dogovoriti o skrbništvu, tada se minimalno moraju održati dva ročišta, što košta 1000 kuna. »Cijene rastava u Hrvatskoj kreću se od 1400 do 2000 kuna kod svih odvjetnika«, rekao je Prka.

Dokazivanje očinstva stoji 6000 kuna

Dokazivanje očinstva u Americi je jako čest slučaj, a sve više takvih primjera ima i u Hrvatskoj. U Zavodu za sudsku medicinu koja radi DNA analizu očinstva godišnje imaju stotinjak takvih slučajeva. Milovan Kubat, voditelj DNA laboratorija, kaže kako postupak utvrđivanja očinstva koji uključuje tri osobe (majku, oca i dijete) košta 6000 kuna.

 

Međutim, kada je riječ o najkompliciranijem slučaju gdje se stranke nikako ne mogu dogovoriti o skrbništvu nad djecom, tada se mora provesti vještačenje.

»Sudski vještaci izrađuju stručno mišljenje o tome tko bi trebao dobiti skrbništvo, a ako se jedna od osoba koje se rastaju s tim ne složi, tada se traži i nadvještačenje«, objasnio je Prka. U tome se slučaju cijene rastave vrtoglavo penju, jer se trošak vještačenja naplaćuje 8000 kuna. Postupci razvoda braka u Hrvatskoj se u pravilu rješavaju brzo, u roku od nekoliko mjeseci. »U principu važno je koliko stranke iniciraju razvod i koliko se angažiraju u postupku, pojavljuju li se na ročištima, jer o tome ovisi koliko će cijeli proces trajati«, kaže Prka. Iako su neke osobe na početku postupka ljute i ogorčene jer se razvode, na kraju ipak prihvate tu činjenicu.

U detektivskoj agenciji »Shark« koja, između ostalog, istražuje i slučajeve bračne nevjere, kažu kako od ukupnog broja zaprimljenih slučajeva godišnje 15 posto slučajeva otpada na bračnu nevjeru. Cijena radnog sata detektiva iznosi 200 kuna za sve slučajeve plus troškovi i PDV, a broj radnih sati ovisi o ukupnom broju podataka koji se trebaju prikupiti. Goroslav Šmaguc, vlasnik detektivske agencije, rekao je da u slučajevima kada je riječ o prikupljanju podataka i dokaza koji se odnose na nevjeru, detektivi postupaju u skladu sa Zakonom o braku i Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji.


Reci što misliš!