Događaji

Neovisnost Kosova

Više od 300 zadarskih Albanaca proslavilo neovisnost Kosova

Više od 300 zadarskih Albanaca proslavilo neovisnost Kosova

Nažalost, proslavi nije mogao nazočiti Zadranin i donedavni premijer Agim Čeku koji još uvijek na Kosovu sudjeluje u nacionalnom slavlju

Više od 300 zadarskih Albanaca proslavilo je sinoć u hotelu Kolovare neovisnost Kosova. Kako su organizatori naveli bilo je to spontano okupljanje ljudi na prvu vijest o neovisnosti njihove domovine. Zadarske Albance posebno su razveselile vijesti o prvim priznanjima.

"Kruna je to vjekovne borbe albanskog naroda za slobodom i neovisnošću. Posebno nam je drago što su našu neovisnost prve priznale Sjedinjene Američke Države.

Na našem narodu je sad da pokaže da je narod koji zaslužuje slobodnu državu, a i Srbi na Kosovu moraju shvatiti da je Kosovo i njihova država koja svojim manjinama jamči sva prava po europskim zakonima", rekao je prije samog početka proslave predsjednik Udruge Albanaca u Zadarskoj županiji Nikola Prekpalaj.

Nažalost, proslavi nije mogao nazočiti Zadranin i donedavni premijer Agim Čeku koji još uvijek na Koosvu sudjeluje u nacionalnom slavlju.

Od uglednika iz zadarskog političkog života proslavi su nazočili zadarski dožupan Đani Bunja i predsjednica zadarskog DC-a Patricija Jureško.

Bunja je napomenuo da je na zadarsku proslavu neovisnosti Kosova došao kao predstavnik HSP-a, jer se na županijskoj koordinaciji nisu mogli dogovoriti u kojem svojstvu će Bunja nazočiti proslavi.

Čestitajući zadarskim Albancima na velikom i povijesnom danu, zadarski dožupan podsjetio je na dvojicu velikih Albanaca - Agima Čekua i haaškog uznika generala Rahima Ademija koji su svoje životno djelo utkali u slobodu i neovisnost Hrvatske.

Ljubav prema Zadru i svojoj drugoj domovini Hrvatskoj potvrdili su mnogi Albanci, ali i njihovi uzvanici i prijatelji poglavito iz društva zadarskih Arbanasa, kao starosjedilaca na ovom području.


Reci što misliš!