Događaji

Domovinski rat

Obljetnica masakra u Škabrnji

Obljetnica masakra u Škabrnji

Skriveni Škabrnjani nisu pružali nikakav otpor, no ubijani su iz neposredne blizine hicima iz vatrenog oružja, ali i tupim predmetima udarcima po glavi i hladnim oružjem

U nedjelju će se u Škabrnji obilježiti 16. godišnjica tragedije koja se dogodila 18. i 19. studenoga 1991. godine. U srbočetničkoj agresiji u ta su dva dana pripadnici paravojnih postrojbi i postrojbi nekadašnje JNA ubili i izmasakrirali 55 civila i 25 hrvatskih branitelja.

Postrojbe bivše JNA, zajedno s pripadnicima vojnih i paravojnih srpskih odmetničkih postrojbi ušli su u selo 18. studenoga u kojemu su potpuno uništili stambene, sakralne i gospodarske objekte Škabrnje, jednoga od najbogatijih sela Ravnih kotara. Nakon toga su krenuli u "pohod" na žene, djecu i starce, koji su se skrivali u podrumima.

Skriveni Škabrnjani nisu pružali nikakav otpor, no ubijani su iz neposredne blizine hicima iz vatrenog oružja, ali i tupim predmetima udarcima po glavi i hladnim oružjem. Neki su pred smrt mučeni i masakrirani, a jedna je žena pregažena i tenkom. Zatim je selo spaljeno, a pokolj je nastavljen i idućih dana u obližnjem Nadinu.

Dan sjećanja na stradale Škabrnjane započet će polaganjem cvijeća i svijeća na spomen-obilježje kod masovne grobnice u kojoj je pokopano 29 žrtava. Središnja komemorativna svečanost bit će na Trgu dr. Franje Tuđmana, misa će se služiti u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a potom će se cvijeće i svijeće položiti i na spomen-obilježje za poginule u Domovinskom ratu na Groblju sv. Luke.


Reci što misliš!