Događaji

Zagađenje

Inspekcija zaštite okoliša danas zabranila pretovar gnojiva uree u osječkoj luci

Inspekcija zaštite okoliša danas zabranila pretovar gnojiva uree u osječkoj luci

Nakon nadzora inspekcije zaštite okoliša jutros nastavljeni pretovar uree u osječkoj Luci tranzit oko 10 sati je prekinut zbog ponovne opasnosti onečišćenja okoliša ureom, koje se već dogodilo prekjučer na prostoru više ulica u Donjem gradu u blizini osječke Kliničke bolnice, obavijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Kako je, među ostalim, navedeno u današnjem priopćenju, 14. kolovoza je prilikom "istovara i utovara uree u osječkoj Luci tranzit došlo do zagađenja okoliša bijelom prašinom, sitnog umjetnog gnojiva uree". Riječ je o istovaru uree iz željezničkih vagona u podzemne spremnike broda koji se nalazio na Dravi. Prebacivalo se trakastim transporterom na otvorenom prostoru pomoću dizalice u spremnike broda.

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, predsjednik županijskog Ekostožera, izjavio je danas kako je obaviješten da je nadzorom sanitarnih inspektora Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji utvrđeno da se radilo o prekrcaju 900 tona mineralnog gnojiva uree, proizvođača kutinske Petrokemija d.d. Uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da je riječ o prekrcaju kemikalija na veliko.

Kako je rekao Bubalo, sanitarna ga je inspekcija izvijestila da Luka tranzit od nadležnog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi nije dobila odobrenje za promet opasnim kemikalijama na veliko.

Zbog svega toga sanitarni će inspektor dostaviti zapisnik sa svom pratećom dokumentacijom u Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi na daljnje postupanje, na temelju Zakona o kemikalijama, rekao je Bubalo dodavši da od nadležnih službi traži i iscrpna izvješća, posebice u vezi s mogućim zdravstvenim problemima građana.

Poseban je problem, istaknuo je Bubalo, što nitko ne zna koliko je zapravo gnojiva otišlo u zrak, jer "sudeći po bijelom pokrivaču, moralo se raditi o većoj količini". "Nažalost ne znamo ni koliko je gnojiva otišlo u Dravu", rekao je.

Od prijepodnevnih do kasnih poslijepodnevnih sati 14. kolovoza bijeli je prah zasipavao osječke donjogradske ulice, što su građani dojavili Županijskom centru 112. Neko je vrijeme izgledalo kao da je pao snijeg na ulice, krovove, automobile i drveća. Građani su imali problema s disanjem i nadražajem sluznice. Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Kata Gojević u večernjim je satima 14. kolovoza izjavila kako su je toksikolozi izvijestili da gnojivo urea nije opasno za zdravlje ljudi, ali da stvara neugodan nadražaj.


Reci što misliš!