Događaji

Anketa

Sezonski posao - dobra zarada ili minimalac?

Sezonski posao - dobra zarada ili minimalac?

Mladi se uglavnom slažu da su sezonski poslovi korisni i da se može dobro zaraditi

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za lipanj, s "burze rada" je zaposlen 18.251 sezonac, što je povećanje od 3,4 posto u odnosu na prošlu godinu. Točnije, svaki peti građanin koji je na zavodu čekao posao, zaposlen je u jednom od tzv. sezonskih zanimanja.

Najčešća zanimanja sezonskih radnika su: prodavač, konobar, sobarica, čistačica, kuhar, kuhinjski radnik, pomoćni kuhar, administrativni službenik, recepcionar i pomoćni konobar.

Pitali smo mlade Zadrane hoće li ove godine raditi neki sezonski posao, jesu li radili proteklih godina i što općenito misle o sezonskim poslovima.

J.L. (19) - Neću ovo ljeto ništa raditi, odmarat ću se uglavnom. Nisam ni prošlih godina radio sezonske poslove jer mi nije trebalo, ali mislim da je to korisno jer se može zaraditi dodatni novac.

I.Ž. (27) - Već sam tri godine zaposlen za stalno, radio sam prijašnjih godina puno kao sezonski radnik. Mislim da se ovdje kod nas najviše može zaraditi u ugostiteljstvu i ostalim granama turizma.

T.Z. (25) - Radim od svoje 15. godine sezonske poslove budući da sam s otoka Visa gdje sam radila u hotelu, u kafiću, u turističkoj agenciji...Može se dobro zaraditi, onako za džeparac.

N.K. (19) - Prošle godine sam radio u marini Sukošan, na čišćenju brodova. Nisam bio zadovoljan sa zaradom, 7-8 brodova na kojima radiš 6 sati, a zarada 150-200 kuna. Ove godine neću ništa raditi jer ću se spremati za ljetne rokove na fakultetu.

I.B.H. (24) - Neću raditi ovog ljeta, idem u Španjolsku jer sam dobio stipendiju na fakultetu, ali da sam ostao u Zadru sigurno bih se negdje zaposlio. Radio sam više studentskih poslova: od dostavljača pića do ispomoćnog radnika u Pevecu, te kao noćni recepcioner u jednom turističkom naselju. Mislim da se sezonskim poslovima mladu osobu može više iskoristiti nego što ona može zaraditi.

D.S. (24) - Raspitujem se za neke sezonske poslove, ali još nisam pronašla gdje bi radila. Prijašnjih godina radila sam na šanku po raznim koncertima, na benzinskoj postaji ..Može se zaraditi super, ali ih nije lako pronaći jer moraš poznavati određene ljude, jer sve to ide više-manje preko veza.

D.Đ. (18) - Neću raditi sezonski, upravo upisujem fakultet. Prošle sam godine radila na benzinskoj postaji, znam da se može zaraditi, ali ne puno.


Reci što misliš!