Događaji

Majčin dan

U Hrvatskoj obilježen Majčin dan

U  Hrvatskoj obilježen Majčin dan

Samo je jedna majka

Majke u 47 zemalja svijeta slave svoj dan druge nedjelje u svibnju. Majčin dan je tu da nas podsjeti na našu dužnost prije nego bude prekasno. Nakana ovoga dana jest da aktivnije razmišljamo o našim dragim majkama. Da riječima, darovima, djelima, osjećajima, i na sve druge moguće načine udovoljimo majci i usrećujemo je svakog dana, trajno imajući na umu Majčin dan.

Ako niste kod kuće, pišite majci često, recite joj nekoliko lijepih riječi, pohvala, i recite joj koliko je volite. Majčina ljubav je nova svaki dan....

S obzirom da se ove godine Majčin dan obilježava u nedjelju, većina manifestacija u čast majki održala se jučer, no niti danas na središnjem zagrebačkom trgu majke nisu bile zapostavljene, pa su se tako na štandovima dijele crvene ruže.
Ovaj dan, poput Valentinova, mnogi smatraju komercijalnim danom, jer povodom takvih dana, najviše profitiraju cvjećarnice, bombonijere i ugostiteljski objekti... No, s obzirom da ove godine Majčin dan pada u nedjelju, vjerojatno su cvjećari i trgovine najviše profitirale jučer...

U povodu obilježavanja Majčinog dana, u suradnji s Udrugom primalja i Grupom za ženska ljudska prava B.a.B.e., pokreće akciju kako bi senzibilizirala hrvatsku javnost u vezi s lošim uvjetima u hrvatskim rodilištima te je upoznala s kršenjem osnovnih ljudskih prava tijekom porođaja.

Majčin dan (Mother's Day) američki je proizvod, nastao 1877. godine, a proglašen službenim tridesetak godina kasnije. Utemeljila ga je Anna Jarvis iz Philadelphije, koja je okupila američke majke i izborila se da svake godine, drugu nedjelju u svibnju, odaju počast svim majkama na Zemlji.

To je i vjerski praznik koji se proširio pa se danas slavi u cijelom svijetu. U Sjedinjenim Državama i mnogim drugim zemljama svijeta danas se obilježava Majčin dan. U Americi je to dan odlaska u restoran, na ručak ili večeru, a to je također i omiljeni dan cvjećara, proizvođača čokolade i čestitki...

No, ovaj blagdan nije tako i počeo. Korijeni mu leže u krvoproliću američkog građanskog rata, te u naporu jedne žene da ujedini majke svijeta u svrhu sprečavanja novih ratova i postizanja globalnog mira. Američka pjesnikinja Julia Ward Howe, jedna od najpoznatijih aktivistica za ukidanje ropstva, bila je toliko užasnuta stradanjima za vrijeme rata između Sjevera i Juga da je ostatak života posvetila promoviranju mira. Nekoliko godina nakon njene smrti, 1914. godine, Majčin je dan proglašen američkim nacionalnim praznikom.


Reci što misliš!