Događaji

Zadar

Arbanasi proslavili blagdan Gospe Loretske

Arbanasi proslavili blagdan Gospe Loretske

U svojoj propovijedi nadbiskup mons. Ivan Prenđa istaknuo je ulogu Djevice Marije u životu kršćana koja bdije nad svojim narodom

Župa Arbanasi u Zadru u četvrtak je svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa svečano proslavila blagdan Gospe Loretske, u narodu poznat još i kao "Arbanaško čudo", te stotu godišnjicu izgradnje župne crkve, čija se gradnja odvijala od 1906. do 1907. godine, a podignuta je na mjestu stare crkve.
Trg Gospe Loretske na arbanaški župni blagdan bio je okićen zelenilom, a brojni vjernici ne samo Arbanasa nego i grada Zadra i okolice pohrlili su u ovo jedno od najvećih Gospinih svetišta u Zadarskoj nadbiskupiji.

Misnim pjevanjem u čast Gospe Loretske, Zonje Jon, ravnao je župni zbor "Vicko Zmajević", pod vodstvom Tomislava Košte. Nakon misnog slavlja slijedila je tradicionalna procesija s Gospinim kipom urešenim zavjetnim darovima, koja je naročito omiljena među pukom kao izraz pobožnosti i štovanja Djevice Marije.

Za vrijeme župnikovanja don Fausta Matušića pokrenuta je akcija za gradnju nove crkve. Kamen temeljac postavljen je 20. travnja 1906. godine, a blagoslovio ga je don Ante Pavlović, župnik župe Svetog Šime u Zadru. Od izgradnje crkve prošlo je sto godina, uvodno je kazao župnik don Josip Bunić zahvalivši se pradjedovima, bivšim župnicima i svim donatorima koji su pomogli izgradnju crkve Gospe Loretske, a posebno se pokojnom mons. Šimi Duki koji je u svim akcijama obnova arbanaške crkve potpuno sudjelovao.

U svojoj propovijedi nadbiskup mons. Ivan Prenđa istaknuo je ulogu Djevice Marije u životu kršćana koja bdije nad svojim narodom, zagovara ga pred Bogom, posreduje milosti i vodi k Isusu Kristu.
- Bog nam je htio reći da je naš hod kroz povijest obilježen tjeskobama, mukama, kušnjama, pitanjima, svime što otežava čovjekov put u svakidašnjem životu, ali i da naš pogled ne smije zastati pred zidom teškoća, nego naše pouzdanje smjera k Bogu. Mons. Prenđa zaključio je riječima o važnosti duhovnog poziva u Crkvi kao jednom od načina nasljedovanja Marijinog primjera.


Reci što misliš!