Događaji

19. dani masline

Do najboljih ulja bez muljanja

Do najboljih ulja bez muljanja

Jedino mi uzimamo uzorke izravno od maslinara, Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje, kaže Benito Pucar predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije

Kupio nekoliko litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja negdje u Španjolskoj ili Italiji, prepakirao u  boce od litre, popunio prijavni list, uplatio 200, 250 ili 300 kuna i poslao ulje na ocijenjivanje. Kao da je njegovo vlastito. Možda se ovakav ili sličan scenarij već i dogodio, a ako nije, moguć je na gotovo svim manifestacijama maslinara i uljara od Istre do juga Dalmacije.

Na svima, kažu naši sugovornici, osim na Danima masline Zadar.

Izravno od maslinara

- Točno, jer jedino mi uzimamo uzorke izravno od maslinara, kaže Benito Pucar, predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije, koja je organizator ove međunarodne smotre maslinara i uljara.

Benito otkriva  da će se ovogodišnje 19-to  izdanje međunarodnih Dana masline Zadar 2017., održati 28. i 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu pa su i pripreme u punom jeku.

- Počeli smo s  prikupljanjem uzoraka ulja, kaže Pucar.  A taj poprilično zahtjevan, naporan pa i skup posao  već petu godinu zaredom obavljaju Filip Erceg  (099/5109154) i  Matko Bačinić (095/9083731), djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije.  Oni  dolaze na pozive  zainteresiranih maslinara i uljara, te iz njihovih bačava i spremnika uzimaju uzorke ulja za ocjenjivanje.

Počašćena Vjera Biloglav

- Lako je ovako. Oni sve odrade, a mi dođemo samo po medalje, kaže  uz karakterističan osmjeh Vjera Biloglav, poznata pjesnikinja i maslinarka, kod koje su Filip Matko navratili protekli utorak, 13 veljače kada je zapravo i počelo uzorkovanje. - Počašćena sam da sam među prvima. Valjda će i rezultati biti dobri, kaže Vjera koja ni sama više ne zna koliko je dosad osvojila odličja za svoja ulja iz dva maslinika. Onog u  Zemuniku, rodnom mjestu supruga Rudija,  u kojemu je prije 25 godine zasadila 70 stupi maslina.

U svom rodnom Kožinu, gdje žive, godinu dana prije  na djedovini u  Baredinama zasadila je  isto 70 maslina. Znači ukupno 140 stabala maslina uglavnom domaćih sorti   oblice, levatinke, istarskebjelice, drobnica, buža... Ima nešto i introduciranih kao što je leccino te jednu maslinu iz Grčke, za koju  ne zna kojoj sorti pripada pa je zbog bunne i kitnjaste  krošnje  zove  “princeza”.

- Sve sam ih posadila vlastitom rukom, kaže gospođa Biloglav, ponosna na brojne nagrade i priznanja  osvojena na raznim smotrama maslinara i uljara. Zlatnu medalju osvojila je i na velikom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu u susjednoj Srbiji. - Sudjelovala sam na nagovor prijatelja. Domaćini su bili jako ljubazni, kaže Vjera koja je na ovogodišnje Dane masline poslala uzorak ulja od maslina iz Kožina. - Očekujem dobar rezultat. Masline su bile potpuno zdrave, bez ijednog uboda, ubrane i prerađene u pravo vrijeme, kaže najbolja pjesnikinja među maslinarima i najbolja maslinarka među pjesnicima.

- Ovo je pravi način. Treba ići na kućne adrese i uzorkovati izravno od uljara jer  to ulijeva dodatno povjerenje u pošteno ocijenjivanje, zaključuje Vjera Biloglav  uz odobravanje Matka i Filipa.

Od Izole do Ploča

Pred njima je velik posao - uzokovanje na samo na zadarskom području nego duž cijele jadranske regije. Od Izole u Sloveniji pa sve do Ploča na hrvatskom jugu, otkriva  Erceg nadajući se bi uzorkovanje mogli finalizirati do određenog roka, 31 ožujka.

Nije lako, triba svakog nazvati, kad mu odgovara, kad će biti kući.. Ako nije kući hoće li ukućani znati iz koje bačve treba uliti ulje. Neki su i pogriješili, pa je vlasnik "poludio". Nagledali smo se i naslušali svega i svačega. Vidiš kako tko drži ulje.

 Jedan čovjek je, primjerice,  držao bačvu uz uzglavlje kreveta u spavaćoj sobi, u posudi zamotanoj u deku. Ulje u plastičnim kantama izloženo ispušnim plinovima i miomirisima strojnog ulja u garažama, na neprimjerenoj temperature u smočnicama, zajedno s krumpirima u podrumima i konobama. Neki još imaju kamenice u koje svake godine samo nadolijevaju novo ulje..Pitaj boga koliko godina, prepričava Filip na kakve su sve slučajeve skladištenja i čuvanja ulja nailazili svih ovih godina.

Stvari ipak idu nabolje zahvaljujući i njihovim savjetima pa je dosta maslinara počelo raditi po pravilima struke. No,  još uvijek ima onih koji drže masline u moru ili drže manji dio uroda prije prerade za mušterije koji vole takvo ulje, otkriva Filip. Ostali osvajaju nova tržišta novim tehnologijama.

Obiman i težak posao

Filip je pojasnio i ostale pojedinosti u svezi uzorkovanja za Dane masline.

Uzima se ukupno litru ulja u odgovarajućoj ambalaži (2 x 0,5 L, tamne staklene boce) koje osigurava organizator. Na “licu mista” se popunjava obrazac sa svim podatcima o ulju uljaru .  Uplati 200 kuna kotizacije. Uzorci odmah dobivaju šifru tako da je anonimnost vlasnika zajamčena. 

Do laboratorija bocirano ulje putuje u posebnom hladnjaku sa idelnom temperaturom od 18 stupnjeva Celzijusevih. 

Pri dolasku u labaratorij uzorci dobivaju novu šifru koja se koristi u daljnjem ocijenjivanju zaprimljenog uzorka i poznata je jedino predsjedniku/ci ocjenjivačke komisije. Do zadnjeg trena nitko ne zna koje je čije ulje. Nitko osim voditelja panela  koji slaže listu poretka i jedino on zna kako su uzorci plasirani. Za sve druge rezultati su neizvjesni sve do trenutka proglašenja pobjednika, govori Filip.

Nema podvaljivanja uzoraka

Benito Pucar ovome dodaje da se pakovine ( ulja na tržištu) uzorkoju u originalnom pakiranju i originalno zatvorene, a cijena kotizacije (200 kuna)  uključuje kemijsku analizu, senzorsku analizu, izradu senzorskog profila u obliku paukove mreže. Kemijsku analizu (Pb, Smk, K-brojeve) raditi će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zadar, a senzorsku analizu ovlašteni kušači maslinovog ulja - članovi profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo.

- Radimo obiman i težak posao , ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje, kaže Benito Pucar ne krijući zadovoljstvo što će  i ovogodišnji Dani masline obilovati brojnim događanjima i novostima kao što su maslinarski marendin, vođene degustacije na kojima će posjetitelji naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja, okrugli stol sa akrualnim temama iz maslinarstva i uljarstva te stručni izlet na otok Ugljan gdje će se prezentirati rezidba obnova maslina.

U sklopu ovogodišnjih dana masline održat će se i 2. Međunarodno natjecanje Žgvacet 2017. Radi se o tradicionalnom jelu od mlade janjetine i graha (biža) koje je lani, soim iz Hrvatske,  okupila natjecateljske  ekipe iz Slovenije i Crne Gore.


Reci što misliš!