Događaji

LNG terminal

Plenković o milijunima za LNG: Povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske

Plenković o milijunima za LNG: Povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske
Anto Magzan/PIXSELL

Plenković je rekao da će se sada nastaviti sve aktivnosti koje dugi niz godina priprema LNG Hrvatska

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je vijest da je Hrvatskoj odobreno 102 milijuna eura za projekt LNG terminala na Krku. Rekao je da je to prije svega dokaz da su na vrijeme, na početku mandata njegove Vlade, poslali zahtjev za sufinanciranje terminala ukapljenog prirodnog plina na Krku. Otkrio je i kako je jučer imao sastanak s predstavnicima LNG Hrvatske i potencijalnim partnerima. 
 

"Dakle konzorcija u kojemu je španjolski Enegas, luksemburški Marguerit i partneri iz Litve koji su spremni ulagati. Na taj način povećat ćemo enegetsku sigurnost Hrvatske, opskrbu plinom i biti važan dio sigurnosti opskrbe plinom ne samo Hrvatske nego i Europe". Plenković je rekao da će se sada nastaviti sve aktivnosti koje dugi niz godina priprema LNG Hrvatska te vjeruje da bi se kroz idućih nekoliko godina taj projekt mogao i realizirati. Osvrnuo se i na najavu izgradnje Pelješkog mosta. Rekao je da nema informacija koliko je do sada na taj projekt izgubljeno novca, ali naglasio je da su donijeli odluku koja je preduvjet da se ide za sufinanciranjem Pelješkog mosta na način da se većina sredstava dobije iz Europske unije.

"Ono za što ja odgovoram su aktivnosti ove Vlade i učinit ću sve da Dubrovačko-neretvanska županija bude u ravnopravnom položaju kao i ostali dijelovi Hrvatske. Budući da je to susjedna županija Splitsko-dalmatinskoj znate koliko bi kvalitetnija prometna povezanost s obzirom na Schengen, s obzirom na granicu s BiH bila korisna za sve naše ljude koji žive južnije od Ploča, mogu tako reći, a naravno i za sve turiste tijekom sezone", rekao je premijer. Na pitanje je li današnji događaj početak predizborne kampanje, rekao je da nije jer je kampanja početkom svibnja. Osvrnuo se i na navode kako se predsjednica do kraja mandata neće seliti s Pantovčaka.

"Pa ja sam pročitao ovu vijest danas u jednoj od dnevnih novina. Mislim da se resorno ministarstvo još treba očitovati, ja taj papir barem još nisam vidio, treba doći na Vladu".Vrlodobrim je ocijenio dvije godine mandata Kolinde Grabar-Kitarović.

Reci što misliš!