Događaji

Aktualno s Prisavlja

HRT: HND i Sindikat pozivaju na poništenje ugovora s najvišim koeficijentima

HRT: HND i Sindikat pozivaju na poništenje ugovora s najvišim koeficijentima
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Poslovnu politiku novog ravnatelja ocjenjivat će se s obzirom na to kako će se odnositi prema ovom zahtjevu, poručuju podružnice novinarske udruge i sindikata

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u i Podružnica Sindikata novinara Hrvatske - novinari i medijski radnici HRT-a pozvali su novog glavnog ravnatelja Kazimira Bačića i Upravu HRT-a da hitno ponište nedavne ugovore o radu s najvišim koeficijentima, pri čemu podsjećaju da su i u vrijeme mandata bivšeg ravnatelja Gorana Radmana upozoravali "na skandalozna zbrinjavanja povlaštenih zaposlenika.“

Na poništenje su pozvali, kao ističu, nakon još jedne podjele ugovora o radu na HRT-u s najvišim koeficijentima (16,00), tzv. zlatnih padobrana. Smatraju da je ta odluka donesena bez kriterija, na štetu ostalih zaposlenika i to u trenutku dok je trajao izbor za novog ravnatelja HRT-a.

"Vodstvo HRT-a pozivamo da povuče spornu odluku koja narušava ugled HRT-a i još više produbljuje jaz između plaća velike većine vrijednih zaposlenika i povlaštene manjine. Tražimo hitno donošenje nove sistematizacije HRT-a koja treba riješiti nagomilane probleme, a sramotnu i diskriminirajuću odluku nastojat ćemo osporiti svim dopuštenim zakonskim sredstvima," stoji u priopćenju koje su potpisali predsjednica sindikalne podružnice Sanja Šegedin-Miriovsky i predsjednica ogranka HND-a Sanja Mikleušević Pavić.

Ističu da "potpuno neprihvatljivim" smatraju objašnjenje bivšeg v.d. glavnog ravnatelja Blage Markote da je riječ o "korekcijama koje su poduzete u nedostatku adekvatne sistematizacije kada su u pitanju ljudi koji su bili na određenim rukovodećim položajima na HRT-u"... te kako 'ravnateljske pozicije podrazumijevaju visoku razinu odgovornosti koja nosi niz neizvjesnosti'“, kažu u priopćenju.

Ponovno upozoravamo na neprihvatljivu tradiciju na HRT-u kojom se zbrinjavaju tzv. zaslužni rukovoditelji, kojima se i nakon prestanka obnašanja visokih dužnosti osiguravaju povlaštene pozicije i visoke plaće, koje nisu potkrijepljene analizom njihova rada i jasno definiranim opisom poslova, poručuju.

Podsjećaju da je udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNiP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Sinišom Kovačićem (kasnije postao v.d. glavnog ravnatelja) u veljači 2016. reagirala na dodjelu „zlatnih padobrana“, to jest aneksa ugovora kojima se dotadašnjim rukovoditeljima nude otpremnine, priopćenjem u kojem poziva tadašnjeg glavnog ravnatelja Gorana Radmana na odgovornost a kolege da ne potpisuju takve ugovore.

HNiP je, podsjećaju HND i Sinidkat, tad istaknuo: "Dodatno financijsko zbrinjavanje probranog rukovodećeg kadra je nepotrebno jer, ako su pošteno i profesionalno radili svoj posao, iznadprosječne hrvatske plaće zajamčene su im postojećim ugovorima.... HRT je javni servis kojeg financiraju najvećim dijelom pretplatnici, te stoga poslovanje mora biti transparentno i zakonito, a odluke glavnog ravnatelja moralne i etičke, ukoliko mu odgovornost za pretplatnike nije smokvin list za uhljebljivanje političkih ili ideoloških kadrova“.

No upravo je Siniša Kovačić sada među „nagrađenima“, unatoč činjenici da je hitnu reviziju poslovanja za njegova mandata zatražio i Nadzorni odbor HRT-a na čelu s predsjednicom Anjom Šovagović Despot, navode podružnice HND-a i Sindikata.

Upozoravaju na to da su na HRT-u, uz novinare, na najnižim koeficijentima lektori, fonetičari, snimatelji, montažeri, režiseri, realizatori, asistenti, glazbenici, majstori tona i rasvjete, scenografije, šminke itd., "kojima se na svaki zahtjev, pa i za minimalnim napredovanjem, odgovara da trebaju pričekati sistematizaciju". U ništa boljoj poziciji, ističu, nisu ni kolege u HRT centrima i u dopisničkoj mreži diljem Hrvatske.

 


Reci što misliš!