Događaji

SIGURNOST U PROMETU

Vozači koji često krše zakon mogli bi ostati bez dozvole dvije godine

Vozači koji često krše zakon mogli bi ostati bez dozvole dvije godine
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ako skupite 12 bodova, ili devet, ako ste mladi vozač ili vozačica, mogli biste ostati bez vozačke dozvole i tek nakon dvije godine opet sjesti za volan, no najprije u autoškoli

Poništenje vozačke dozvole, ukidanje tehničkog pregleda za nova vozila, obveza liječničkog pregleda za starije od 65 godina te izvanrednog za vozače i instruktore, kao i češći tehnički pregledi - ključne su novosti Nacrta prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u koji se moraju uvrstiti obvezujuće direktive Europske unije i koji uskoro ide u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Ako skupite 12 bodova, ili devet, ako ste mladi vozač ili vozačica, mogli biste ostati bez vozačke dozvole i tek nakon dvije godine opet sjesti za volan, no najprije u autoškoli.

Popriličnu dozu nezadovoljstva izazvao je i ranije spominjan prijedlog da će stariji od 65 godina morati na liječnički pregled 'zbog zdravstvenih promjena koje se mogu pojaviti u toj dobi i koje mogu utjecati na sposobnost upravljanja vozilima'.

Na izvanredni liječnički pregled morali bi vozači i instruktori vožnji koji u roku od tri godine budu tri puta uhvaćeni pijani za volanom, ili pak pod utjecajem droga i lijekova, da bi se utvrdilo njihovu zdravstvenu sposobnost za upravljanje motornim vozilima.

Što se tiče mladih vozača, u toj skupini ubuduće bi trebali biti svi vozači do navršene 24. godine života te oni koji, bez obzira na dob, imaju vozačku dozvolu do dvije godine, a za njih bi se primjenjivala opća pravila i više ne bi imali ograničenja.

U planu je i ukidanje nultog tehničkog pregleda, odnosno onog koji se obavlja pri prvoj registraciji novog vozila, i tek dvije godine kasnije trebao bi biti obavezan prvi tehnički pregled, a vozila bi se na cestama češće kontroliralo.

O liberalizaciji otvaranja i rada autoškola tportal je već pisao s obzirom na to da se o procjeni učinaka budućeg zakonskog propisa raspravljalo krajem stare i početkom nove godine, a nova rasprava slijedi ovoga tjedna, kad nacrt prijedloga tog zakona bude pušten u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, dok bi usklađivanje s obvezujućim direktivama EU-a trebalo stupiti na snagu do svibnja ove godine.


Reci što misliš!