Događaji

za pamćenje

"Frecce Tricolori" posjetili "Krila Oluje" i spektakularnim programom oduševili Zadrane

Bojan Bogdanić

Akrobatska grupa talijanskog ratnog zrakoplovstva "Frecce Tricolori" posjetila je danas akrobatsku grupu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane „Krila Oluje" i u Zadru izvela trenažne letove i uvježbavanje letačkog programa za sezonu nastupa u 2017. godinu.

„Frecce Tricolori su sletjeli u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku s avionima Aermacchi MB339, a dočekao ih je i pozdravio vođa akrobatske grupe "Krila Oluje" pukovnik Damir Barišić.

Nakon susreta pilota "Krila Oluje" i talijanskih kolega provedena je zajednička priprema, nakon koje su u Zadru "Frecce Tricolori" prikazali dio elemenata iz svoga pripremnog letačkog programa koji će prezentirati kroz nastupe na ovogodišnjim aero-mitinzima.

U znak dobrodošlice "Frecce Tricolori" su iznad zadarske rive izveli "srce", zahvalivši što su mogli prezentirati najatraktivnije elemente. Službena komentatorica grupe poručnica Liberata Daniello program je komentirala i na hrvatskom jeziku kao znak poštovanja prema posjetiteljima i grupi "Krila Oluje", a u dva talijanska aviona letjeli su i pukovnik Damir Barišić i natporučnik Darko Belančić.

Pukovnik Barišić istaknuo je kako je za sve pilote "Krila Oluje" iznimno zadovoljstvo što mogu ugostiti dugogodišnje prijatelje i kolege iz "Frecce Tricolori". "Kao što se oni vesele letenju s nama, tako je i nama užitak. Danas smo letjeli ja i kolega Belančić u njihovim avionima, a nastavak slijedi 4. travnja u njihovoj bazi u Rivoltu u Italiji.

Krila Oluje, Frecce Tricolori Spektakularan nastup talijanske akro skupine "Frecce Tricolori" povodom Dana 93. zrakoplovne baze Zemunik

Gotovo da i nema sezone kada nismo bili zajedno na međunarodnim aero-mitinzima, jako se dobro poznajemo već generacijama kako se piloti mijenjaju, a prijateljstvo na grupnoj pretočilo se i na osobnoj prijateljskoj razini", kazao je pukovnik Barišić.

Zapovjednik grupe "Frecce Tricolora" bojnik Mirco Caffelli nakon slijetanja u bazu Zemunik rekao je kako su prvi put u Zadru. "Za nas je ovo iznimna prigoda uvježbavati program u Zadru za sezonu nastupa koja počinje 1. svibnja. Izvodimo puno manevara sa deset aviona pa je zanimljivo gledati kako letimo svi skupa tako blizu.

Možda je najzanimljiviji manevar bomba, kada idemo prema zemlji i razdvajamo se u devet različitih pravaca, a imamo i novi manevar koji se zove "shintila", "the spark" (iskra) i to želimo predstaviti zadarskoj publici. Razlika između nas i "Krila oluje" je što "Frecce Tricolori" lete sa deset aviona koji su mlazni. U grupi sam od 2007., od kada i pratim nastupe "Krila Oluje". Mogu reći kako su zbog svega što izvode nevjerojatni, za mene zapanjujući", iznio je dojmove bojnik Caffelli.

"Frecce Tricolori" su najveća i jedna od najpoznatijih svjetskih akrobatskih grupa koja djeluje 57 godina. Njihov program uvijek je posebna atrakcija, a jedan od završnih preleta praćen je vizualnim efektom dima u boji talijanske zastave te Pavarottiem kao glazbenom podlogom. Zapovjednik talijanske akrobatske grupe grupe je bojnik Mirco Caffelli, a vođa je bojnik Gaetano Farina, prenosi MORH.


Reci što misliš!