Događaji

odličan projekt

Gradnja vodovoda i kanalizacije za Vir, Vrsi, Nin i Privlaku ukupne vrijednosti milijardu kuna gotovi do 2024. godine

Gradnja vodovoda i kanalizacije za Vir, Vrsi, Nin i Privlaku ukupne vrijednosti milijardu kuna gotovi do 2024. godine

U konačnom zbroju, ovaj će projekt na području sve četiri jedinice lokalne samouprave sjeverozapadnog dijela zadarske regije s izvedenim radovima koštati više od milijardu kuna

Od kraja prosinca prošle godine službeno je na Trgovačkom sudu u Zadru potvrđeno pripajanje ninske komunalne tvrtke većem komunalnom poduzeću „Vodovod Vir“, čime je direktor virske tvrtke Hrvoje Bašić promoviran u voditelja projekta izgradnje – ne samo vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira – već cjelokupnog sustava vode, kanalizacije-odvodnje za Vir, Vrsi, Nin i Privlaku.

Radovi na II. i III. fazi vodovodnog i kanalizacijskog sustava otoka Vira Radovi na II. i III. fazi vodovodnog i kanalizacijskog sustava otoka Vira

U konačnom zbroju, ovaj će projekt na području sve četiri jedinice lokalne samouprave sjeverozapadnog dijela zadarske regije s izvedenim radovima koštati više od milijardu kuna, a kako pokriva prostor na kojemu živi 20-ak tisuća stalnih stanovnika te više od 100 tisuća privremenih – to ga čini jednim od najznačajnijih u Republici Hrvatskoj. Ili - svakako najznačajnijim u Zadarskoj županiji.

„Mislim kako ne radimo dobar ili veliki, već – ogroman projekt! Od ovoga na području Zadarske županije nema većeg ili značajnijeg. Svi možemo biti zadovoljni, pogotovo brzinom i tempom njegove realizacije“, kaže direktor Bašić.  

Uz radove kojima se stanovnici otoka Vira svakodnevno spajaju na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u naseljima I., II. i III. faze izvođenja projekta, u koji je s dovođenjem vode iz Zadra te podizanjem mreže otoka Vira sa svim pripadajućim objektima vode i odvodnje već uloženo oko 375 milijuna kuna, „Vodovod Vir“ rukovodi projektom izrade i prikupljanja sve potrebne dokumentacije za sufinanciranje iz fondova EU. Odnosno, dokumentacija je već prikupljena i šalje se JASPERS-u na odobrenje na studiju izvodivosti, a nakon toga ide sama aplikacija. Sve to, kaže nam direktor Bašić, bit će gotovo za mjesec i pol.

„Nakon toga se raspisuje natječaj za izvođenje radova i odabiru izvođači“, dodaje. Time će kompletna vodovodna i kanalizacijska mreža otoka Vira sa 107 kilometara vodovodnog i 113 kilometara kanalizacijskog cjevovoda te preostalih 13 crpnih stanica s uređajima podmorskih ispusta te uređajem za pročišćavanje – biti zaokružena priča, a kako će projekt većim dijelom financirati EU, svi radovi moraju biti gotovi do 2024. godine. Pored toga, za 15-ak dana „Vodovod Vir“ će raspisati natječaj za izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže kojom će biti omogućen spoj za dodatnih 500 objekata u naseljima Luka i Miljkovica''.   


Reci što misliš!