Događaji

veliko istraživanje

Mirko Petrić i Inga Koludrović: U Hrvatskoj sve manje "privatnog patrijarhata"!

Mirko Petrić i Inga Koludrović: U Hrvatskoj sve manje

Mirko Petrić, viši predavač s Odjela za sociologiju, u intervjuu za Jutarnji list predstavlja rezultate istraživanja koje je proveo s dr. Ingom Tomić Koludrović s Institut Ivo Pilar.

U istraživanju su također sudjelovali Ivan Puzek sa zadarskog Odjela za sociologiju i Augustin Derado iz splitskog Pilara. 

Istražujući muško-ženske odnose i podjelu poslova u kućanstvima 1999. i 2015., Inga Tomić-Koludrović uočila je da je došlo do smanjenja “privatnog patrijarhata”, kako naziva potlačen položaj žene u obiteljima u kojima one obavljaju veliku većinu kućanskih poslova.

Sociološka istraživanja govore da se smanjuje postotak poslova u kućanstvu koje žene obavljaju bez ikakve pomoći muškaraca.

Mirko Petrić tumači da muškarci više obavljaju zadatke koji se smatraju kreativnijim, povremenim i vremenski manje zahtjevnim (kuhanje, odlazak u kupnju, popravci po kući i održavanje automobila), dok su žene zadužene za onaj zamorniji dio posla, čišćenje, pranje i glačanje, te ono što jedna autorica naziva “mentalnim nadgledanjem općeg funkcioniranja kućanstva”.

Na pitanje možemo li iz dobivenih rezultata zaključivati o tome kako je “privatni patrijarhat” raspoređen po Hrvatskoj, Tomić-Koludrović odgovara da će se time baviti novi projekt Relacijski rodni identiteti u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive, koji je upravo pokrenula uz financijsku potporu Hrvatske zaklade za znanost. 

Cijeli članak pronađite ovdje!


Reci što misliš!