Događaji

dobro je činiti dobro

19. Dani masline: Maslinarski marendin za linearni akcelerator

19. Dani masline: Maslinarski marendin za linearni akcelerator

Za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu 28. travnja, posjetitelji će dobrovoljnim prilozima podržati djelovanje Lige protiv raka i Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar za nabavku uređaja za zračenje.

- Lani smo podržali akciju Lige protiv raka i Odjela za ginekologiju OB Zadar u nabavci uređaja office histeroskop za pregled i liječenje maternice. Ove godine ćemo  pomoći u prikupljanju sredstava  za kupnju aparata za zračenje neophodnog za liječenje onkoloških bolesnika, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora 19. Međunarodne manifestacije Dani masline, koja će se ove godine održati 28. i 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu.

U sklopu Dana masline je i  Maslinarski marendin, priredba koja uz gastronomski ima i  humanitarni karakter.

Stižu i vinari iz Istre

- Javljaju se i raspituju mnogi, žele se uključiti i sudjelovati, kaže Pucar. Marendin je osmislio zadarski novinar i urednik Nedjeljko Jusup, a u izvedbi glavnu ulogu ima poznati kuhar Renato Kraljev. On će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati tradicionalno jelo - varivo od leće, slanutka i orza za oko 500 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja.

Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja i sira sa sve boljim ravnokotarskim vinima.

Od sirara svoje sudjelovanje već je potvrdila Sirana Gligora kao i većina poznatijih vinara s područja Zadarske županije – Masvin, Kraljevski vinogradi,  Udruga vinogradara i vinara Nadin,  Darijo Buljat, Degarra..  Dolaze i vinari iz Istre Coslovich, Fakin, Zigante i drugi.

Sve veći interes

Upita za sudjelovanje iz dana u dan je sve više. Mnogi žele doći, predstaviti svoje proizvode, računajući  da će Maslinarski marendin, osim sudionika Dana masline, na Forum privući veliki broj naših sugrađana kao i gostiju koji će tog dana boraviti u Zadru. Javljaju su i klape, plesne i folklore skupine koje bi željele nastupiti na Forumu tijekom Maslinarskog marendina.

Razlog velikog interesa je i taj, ističe Pucar, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i  Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Donacija iz Chicaga

Zato su ovih dana članovi Organizacijskog odbora 19. Međunarodnih Dana masline Zadar dogovorili sa dr. Brakom Dukićem, predsjednikom Lige protiv raka i pročelnikom Službe za ginekologiju i porodiljstvo te  Dr. Željkom Čulinom, ravnateljem OB Zadar  pojedinosti i izvedbu ove humanitarne akcije u koju je uključen i Vladimir Tomčuk, tajnik Udruge lige protiv raka Zadar.

U Zadru ne postoji objedinjeno onkološko liječenje pacijenata. Postoji mogućnost za kemoterapiju, ne i za zračenje, zbog čega je zadarska Liga protiv raka nizom akcija potaknula kupnju ovog aparata.  

- Dosad je prikupljeno oko 470.000 kuna - kaže dr. Dukić.

Najnovija donacija pristigla je iz Chicaga gdje su članice udruge Hrvatske žene prikupile 20.000 dolara.

Dr. Dukić dodaje kako Liga ima i jedan stan u vrijednosti oko milijun kuna, a Opća bolnica Zadar dobila je i kredit iz EU fondova u iznosu od pedeset milijuna kuna. S tim sredstvima uskoro bi na mjestu gdje je sada Odjel infektologije (Zarazni odjel) trebala započeti gradnja nove zgrade u kojoj će biti smješten i Onkološki odjel, no u ta sredstva nije uključen trošak aparata za zračenje  koji košta oko četiri milijuna eura, odnosno trideset milijuna kuna.

- Sada je najbitnije nizom akcija senzibilizirati javnost da možemo kupiti linearni akcelerator. Svaka donacija je dobrodošla, kaže dr. Branko Dukić, koji zajedno sa organizatorima Dana masline  i ovom prigodom poziva sugrađane da 28. travnja u 11,30 sati dođu na Forum, na  Maslinarski marendin, guštaju u tradicionalnim jelima, kušaju domaća ulja i  vina te prema vlastitim mogućnostima dobrovoljnim prilozima pomognu u prikupljanju sredstava za nabavku uređaja za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Dr. Željko Čulina: U Zadru tisuću novooboljelih od karcinoma

- U našoj bolnici, nažalost, još nemamo objedinjeno onkološko liječenje pacijenata. Postoji mogućnost za kemoterapiju, ali ne i za zračenje. Zato po medicinske usluge aparatom za zračenje pacijenti iz Zadarske županije moraju odlaziti u Zagreb, Split ili Rijeku.

To su veliki financijski i drugi problem za pacijente i njihove obitelji.

Zloćudne bolesti su u stalnom porastu. U Zadru se svake godine otkrije oko tisuću novooboljelih od karcinoma. Kod muškaraca najčešće pluća, prostate i debelog crijeva, a u žena dojke, debelog crijeva, pluća, vrata maternice..

U namjeri da našim pacijentima pružimo optimalno liječenje dosad su poduzete brojne akcije. OB Zadar je iz EU fondova dobila kredit od 50 milijuna kuna. Zajedno sa Ligom protiv raka imamo otvoren račun za donacije i ja vjerujem da ćemo, uz pomoć naših sugrađana, ustanova i gospodarstvenika, prikupiti sredstva i za igradnju nove zgrade i za nabavku linearnog akceleratora  odnosno aparata za zračenje koji stoji 4 milijuna eura.

U novoj zgradi koja će se graditi na lokaciji sadašnjeg Odjela za infektologiju bit će smješteni odjeli za pulmologiju, dermatologiju i infektologiju te Odjel za onkologiju sa aparatom za zračenje, odgovarajućim ležajima i punim komforom za liječenje pacijenata oboljelih od raka.

Hvala svima koji nam pomažu, poručuje dr. Željko Čulina i poziva sugrađane da se odazovu pozivima na Maslinarski marendin.


Reci što misliš!