Događaji

19. dani masline

Humanitarni "Maslinarski marendin": U Callegru “planulo” svih 500 porcija variva

Humanitarni

Dobovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina podržana nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika

Nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži program Dana masline nastavljen je u galeriji Kalelarge  i u Callegru gdje je upriličen Maslinarski marendin. Zbog kiše ove godine moralo se odustati od priredbe na otvorenom odnosno na Forumu gdje je Marendin održan prošlu godinu. Normalno da je Callegro bio pretjesan za sve koji su htjeli kušati tradicionalna jela, sljubljivanje sira, vina i ulja.

Više od 500 porcija variva od orza, leće i slanutaka koje za ovu prigodu pripremio poznati zadarski kuhar Renato Kraljev sa učenicima Hotelijersko- ugostiteljske i turističke škole, planulo je za nepuni sat. Posjetitelji su kušali sir Sirana Gligora, ulje Uljare Predovan iz Vrsi,  vina  Masvin, Kraljevskih vinograda,  Udruge vinogradara i vinara Nadin, Vinarije Biograd na moru,  Darija Buljata, Degarra.. U zabavnom djelu programa nastupila je klapa Zadarski kantuni te KUD Podgorac iz Starigrada, a program je vješto vodio Nenad Marčina.

Razlog velikog interesa je i taj, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pica prikupljenim tijekom Maslinarskog marendina namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i  Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Napeto na okruglom stolu

Nakon marendina, oni koji žele saznati više uputili su se prema Novom kampusu zadarskog Sveučilišta gdje su znanstvenici i stručnjaci na okruglom stolu iznositi najnovije spoznaje, ali i odgovarali na pitanja maslinara o problemima praktičnog maslinarstva i uljarstva.

- Bilo je napeto, kaže i magistar Marijan Tomac, moderator koji na svoj dinamičan i polemičan način  vodio „sučeljavanja“ vitezova okruglog stola -znastvenika, stručnjaka i zainteresiranih mslinara.

Sutra žgvacet na Ugljanu

Sutra, u subotu 29. travnja Dani masline Dani masline “sele”  na otok Ugljan gdje će sudionici u sklopu stručnog izleta, uz terensku nastavu rezidbe maslina,  nazočiti i otvaranju matičnjaka, poslušati zanimljivo predavanje Mladena Lucina  o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom. Veliko zanimanje pobuđuje  i 2. Međunarodno natjecanje u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima i krumpirom, koje će se odvijati u Sutomiščici na Ugljanu.

Krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi JK Uskok na Vitrenjaku  zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Nakon toga večera i druženje uz živu glazbu.


Reci što misliš!