Događaji

sustav usklađen

Vatrogasci, OS RH i Hrvatske šume spremni za protupožarnu sezonu

Vatrogasci, OS RH i Hrvatske šume spremni za protupožarnu sezonu
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Vatrogasci, Oružane snage Republike Hrvatske i Hrvatske šume spremne su za novu protupožarnu sezonu koja počinje, unatoč najavama vrućeg i suhog ljeta te nešto manjim izdvajanjima, jer je sustav usklađen

Tako je itaknuto na konferenciji za novinare u srijedu u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) u Zagrebu.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković iznio je podatak da su za protupožarnu sezonu spremna 1083 vatrogasca u 3730 dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) iz priobalnih županija, 64 vatrogasca Državne vatrogasne interventne postrojbe te oko 1100 sezonskih vatrogasaca kao i 50 vatrogasaca sa 36 vozila iz kontinentalnog dijela Hrvatske na 10 mjesta u jednoj smjeni. 

Pripremno je i 48 pripadnika Oružanih snaga okupljenih u Namjenski organizirane snage (NOS), a potporu vatrogascima također će davati šest Canadaira i šest Air Tractora te jedan helikopter tipa Mi 8, dodao je.

Tucaković je istaknuo i dobru suradnju vatrogasaca s Oružanim snagama RH, Hrvatskim šumama i MUP-om, te s ostalim subjektima zaštite od požara. Izvijestio je da je ove godine za zaštitu od požara izdvojeno oko 23 milijuna kuna, a protekle godine 24 milijuna 330.000 dok je 2015. godine izdvojeno oko 29 milijuna kuna.  Ocijenio je kako to neće bitno utjecati na sustav i njegovo provođenje jer je on podešen i usklađen, a operativna spremnost i mobilnost bit će na visokoj razini.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković rekao je da je ove godine već zabilježen veći broj požara na otvorenom kao i opožarene površine te upozorio na najave mateorologa da će ljeto biti suho i vruće i da se može očekivati dosta požara.

Zapovjednik Zapovjedno – operativnog središta Glavnog stožera  OS RH, brigadni general Krešo Tuškan, rekao je da su, osim sa šest Canadaira,  šest Air Tractora i jednim helikopterom, Oružane snage  RH u protupožarnoj sezoni angažirane s osposobljenim i obučenim pripadnicima OS RH te sa četiri broda, a specijalne snage su pripremile i spasilački tim u slučaju potrebe spašavanja vojnika i vatrogasaca.

Naglasio je kako je novim sporazumom ministra obrane Damira Krstičevića i ravnatelja DUZS-a koji regulira protupožarnu djelatnost, omogućena bolja koordinacija, donošenje odluka te bolje funkcioniranje na terenu.

Svoj doprinos protupožarnoj sezoni daju i Hrvatske šume, koje su organizirale motriteljsku i dojavnu službu, osposobile svoje djelatnike za sprječavanje i gašenje požara te izgradile prosjeke i prometnice u šumama, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Ukupno u ovoj godini Hrvatske šume su za protupožarnu zaštitu šuma uložio 69,5 milijuna kuna, dodao je.

Vlada Republike Hrvatske svake godine donosi "Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku", a DUZS je nadležan za koordiniranje, praćenje, usklađivanje i usmjeravanje svih aktivnosti vezanih uz provedbu Programa.


Reci što misliš!