Događaji

župan boban potvrdio

U gašenju požara na Biokovu pomoći će i vojska

Novoizabrani župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u ponedjeljak je potvrdio da će se tijekom dana i vojska uključiti u gašenju požara u Tučepima i na Biokovu, o čemu je razgovarao s dopredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

"Ja se nadam kako će tijekom dana doći i vojska pomoći u gašenju ovog požara koji se digao visoko (na Biokovu) te do njega ne mogu doći vatrogasna vozila, a ministar Krstičević mi je rekao kako bi se mogla uključiti vojska noseći naprtnjače," rekao je Boban novinarima prilikom službenog preuzimanja dužnosti od dosadašnjeg župan splitsko-dalmatinskog Zlatka Ževrnje.

Po Bobanovim riječima do sada je na gašenju požara na Bikovu poviše Podgore i u Tučepima sudjelovalo više od 300 vatrogasaca kojima je zbog zamora potrebna smjena te se tijekom dana očekuje dolazak vatrogasaca iz Istre i unutrašnjosti Hrvatske.

Boban je naglasio kako je na novoj dužnosti imao "vatreno krštenje" jer je jučer cijeli dan proveo na požarištu iznad Podgore, a danas će poslijepodne otputovati u Tučepe gdje su zbog noćašnjeg požara evakuirani turisti iz tri hotela Jadran, Neptun i Tamaris te dio stanovnika istočnog dijela grada.

"Slika je jako nezgodna, jučer su evakuirani turisti iz hotela u Podgori, a noćas su evakuirani turisti iz tri hotela u Tučepima i tako, što se tiče turista, ružna slika odlazi u svijet," kazao je Boba. On je također pozvao sve stanovnike splitsko-dalmatinske županije da slijede upute vatrogasne zajednice i Državnog ureda za zaštitu i spašavanje kako se ne bi događali požari, odnosno incidenti koji šalju ružnu sliku u ljetnim mjesecima u vrijeme turističke sezone. Boban je također rekao da je jučerašnji požar nanio štetu nacionalnom parku Biokovo, a šteta se nastavlja i današnjim požarom.

Preuzimajući dužnost župana od svojeg prethodnika Ževrnje, Boban je istaknuo da će se posebice zauzimati za opstanak mladih na području splitsko-dalmatinske županije i demografsku obnovu na području te županije. Ponovio je da će pri tomu na razinu županije prenositi iskustva koja je stekao kao dugogodišnji gradonačelnik Solina koji je već godinama najmlađi grad u Hrvatsko po prosječnoj starosti populacije koja u njemu živi.

Ževrnja je kazao da se Boban dokazao kao gradonačelnik Solina te da preuzima županiju splitsko-dalmatinsku u stabilnom stanju. "Splitsko-dalmatinska županija je financijski, poslovno i kadrovski stabilna i na vrijeme izvršava sve svoje obveze i nikomu nije ništa dužna," ustvrdio je Ževrnja.

Reci što misliš!

  Vezane vijesti