Događaji

sprema se 500 kilograma školjaka

Gastro-turistička manifestacija "Okusi novigradske dagnje"

Gastro-turistička manifestacija

I ove godine, 500 kilograma daganja će biti pripremljeno i podijeljeno na Novigradskoj rivi. Posjetitelje očekuje potpuni gastro ugođaj uz svu punodu ukusa koji pruža Novigradska dagnja.

Stručni skup pod nazivom "Novigradska dagnja 3"“ kao svojevrsni nasljednik događanja iz 2015. i radionice iz 2016., održat će se u subotu 24. lipnja, 2017. s početkom u 20 sati u crkvi Sv. Katarine u Novigradu.

Organizatori radionice su Opdina Novigrad, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“ i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“. Na skupu će biti predstavljena Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“, biti de predstavljen projekt „Blue Smart“ projektnog konzorcija kojeg čine Sveučilište u Zadru, Cromaris d.d., WWF Adria i AGRRA te de Sveučilište u Zadru u svojstvu izrađivača specifikacije za „Novigradsku dagnju“ predstaviti aktualnosti pri izradi specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za „Novigradsku dagnju“.

Bitno je još naglasiti da je Udruga „Novigradska dagnja“ osnovana u listopadu 2015. god. na inicijativu AGRRA-e, a s ciljem podnošenja zahtjeva za Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) za Novigradsku dagnju. Naziv ovogodišnjeg skupa je simboličkog značenja s obzirom da je ovo treća godina za redom da se organizira manifestacija ovog tipa.

Vezano još uz broj tri je podatak da je Udruga „Novigradska dagnja“ na redovnoj godišnjoj skupštini u lipnju donijela odluku o udruživanju u Lokalnu akcijsku grupu u ribarstvu „Tri mora“. Skup i ove godine promovira uzgoj školjkaša, zdravu hranu iz mora i okolišno- prijateljsku i održivu marikulturu opdenito.

Kao i dosada, vezano uz datum održavanja stručnog skupa, Općina Novigrad i Turistička zajednica Općine Novigrad organiziraju gastro-turistički događaj „OKUSI NOVIGRADSKE DAGNJE“.

Događaj se organizira uz financijsku potporu Turističke zajednice Zadarske županije, a organizacijskom potporom su također pridonijeli Udruga „Novigradska dagnja“, AGRRA i LAGUR „Tri mora“.

I ove godine, 500 kilograma daganja će biti pripremljeno i podijeljeno na Novigradskoj rivi počevši od 22 sata. Posjetitelje očekuje potpuni gastro ugođaj uz svu punodu ukusa koji pruža Novigradska dagnja.

Dagnje će biti pripremljene na nekoliko načina prema tradicionalnoj domaćoj recepturi, a događaj će biti popraden prigodnim glazbenim programom ispred cafe bara „Noškić“ i pozvani su svi ljudi dobre volje!

Reci što misliš!