Događaji

u znak sjećanja

"Maršom mira" iz Sarajeva ka Srebrenici počelo obilježavanje 22. obljetnice genocida nad Bošnjacima

Marko Mrkonjić/PIXSELL

Sedamdesetak osoba krenulo je u ponedjeljak iz Sarajeva pješice u pohod ka Srebrenici kako bi na taj način sudjelovali u ovogodišnjem obilježavanju 22. obljetnice genocida što su ga nad više od sedam tisuća Bošnjaka u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Prema informacijama iz nevladine udruge "Svjedoci svog vremena" koja organizira ovaj pohod točno 68 osoba prijavilo se za sudjelovanje u "Maršu mira" dugom 240 kilometara planiranog trasom preko planine Ozren i potom sjeveroistočne Bosne ka Potočarima kod Srebrenice.

Među njima ima i sudionika iz Hrvatske i Srbije.

"Naš cilj je da se niti jedna žrtva nikada ne zaboravi", kazao je novinarima jedan od organizatora Muhamed Papić pri polasku kolone koja je po jakoj kiši napustila Sarajevo u prijepodnevnim satima.

Kolona iz Sarajeva će se 8. srpnja priružiti sudionicima tradicionalnog marša ka Srebrenici koji se već godinama organizira iz Tuzle i prolazi pravcem kojim su se Srebreničani u srpnju 1995. pokušali izvući iz okruženja i probiti do teritorija pod nadzorom Armije BiH pri čemu su brojni ubijeni u zasjedama srpskih snaga.

Sudionici marša trebali bi stići u Potočare 10. srpnja kako bi dan kasnije sudjelovali u središnjem obilježavanju obljetnice genocida.

Na groblju u memorijalnom kompleksu u Potočarima ove bi godine 11. srpnja trebali biti pokopani posmrtni ostaci 70 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijenih 1995.

Najmlađa identificirana žrtva koja će tada biti pokopana je dječak koji je u vrijeme kada je ubijen imao tek petnaest godina.

Prema službenim podacima Memorijalnog centra u Potočarima do sada  su identificirani i pokopani ostaci 6504 žrtve srebreničkog genocida.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti