Događaji

Split: Spašavanje osoba s pedaline uslijed lošeg vremena

Split: Spašavanje osoba s pedaline uslijed lošeg vremena
Dino Stanin/PIXSELL

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nekoliko poduzetih spasilačkih akcija prema osobama koje su se našle u pogibeljnim situacijama uzrokovanim nevremenom na moru.

Jučer, 15. srpnja u 19.45 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split zaprimili su poziv pogibelji od P.P. (rođen 2001. godine), hrvatski državljanin, koji je zatražio evakuaciju za sebe i još ukupno 15 osoba sa četiri pedaline nad kojima su izgzbili nadzor usljed izrazito jakih udara bure na poziciji 300 metara južno od lukobrana Gradske luke Split, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Split koji su isplovili u spasilačku akciju.

Obzirom da je u trenutku dojave LK Split na raspolaganju imala jedan spasilački brod, u akciju su angažirani i djelatnici Lučke uprave Split, koji su pomogli u evakuaciji osoba sa pedalina. Ova spasilačka akcija okončana je u 20.40 sati, kada je spašenih i neozlijeđenih 16 osoba iskrcano u Gradskoj luci. Napuštene pedaline ostavljene su plutati jer zbog jakog nevremena nije bilo moguće poduzeti tegalj, stoga je MRCC Rijeka o plutajućim objektima uputila obavijest svim sudionicima u pomorskom prometu.

Nedugo nakon uspješno okončane spasilačke akcije, sinoć u 22.00 sata u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv pogibelji od voditelja jedrilice „Dico“ dužine 13 metara, fransucke zastave, sa šesteročlanom posadom, od toga dvoje djece, koja je zbog kvara pogonskog stroja ostala plutati na moru sjeveroistočno od Makarske po jakom nevremenu, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Split i nadležne Lučke ispostave Makarska.

Zbog jakog nevremena službenici LI Makarska u spasilačku akciju prema havariranoj jahti angažirali su koćaricu u vlasništvu N.P., hrvatski državljani, kojom je jedrilica uzeta u tegalj te je noćas u 00.45 sati sigurno vezana u luci Makarska, čime je ova akcija uspješno okonačana.

Jutros, 16. srpnja u 08.45 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu o nestanku kajaka sa dvoje Francuza nošenih jakom burom, koji su ranije jutros odveslali iz uvale Ustrine prema Unijama, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka i nadležna Lučka ispostava Mali Lošinj, odnosno, Pomorska policija Rijeka, čije plovilo se u trenutku dojave  nalazilo najbliže predviđenoj poziciji nestalih Francuza, stoga su u potražno - spasilačku akciju odmah isplovili službenici PP Rijeka, koji su u 10.00 sati javili u MRCC Rijeka o pronalasku dvoje živih i neozlijeđenih Francuza, od kojih je jedan bio relativno pothlađen te je po iskrcaju na obalu preuzet od djelatnika Hitne medicinske pomoći, čime je akcija uspješno okončana.

 

Reci što misliš!