Događaji

puno požara u Zadarskoj županiji

Zračne snage MORH-a gase požare na Viru, Pagu, u Vrani, Benkovačkom Selu, Lišanima Ostovičkim, Brodarici, Šestanovcu...

Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga Republike Hrvatske (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, angažirane su ove nedjelje u gašenju više požara na prostoru od Istre do Dalmacije.

Na požarištu na otoku Viru u Zadarskoj županiji u gašenju požara sudjelovala su tri kanadera CL-415, a na požarištu Košljun na otoku Pagu u dva su navrata požar su gasila po tri kanadera, izvijestila  je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

Novo požarište razvilo se u Vrani kod Biograda na moru gdje je bio angažiran jedan kanader CL-415, a odmah nakon toga dva kanadera poletjela su prema Brodarici kod Šibenika kako bi gasili požar natom požarištu.

Prvi puta u ovoj protupožarnoj sezoni zračne snage angažirane su na području Istre i to na požarištu Vodnjan gdje je požar gasio jedan kanader.

U poslijepodnevnim satima veliki požar se razbuktao u Benkovačkom Selu gdje je upućeno pet kanadera, a pozivi za angažiranjem zračnih snaga dolaze i za najnovije požarište kod Lišana Ostrovičkih. Gori i između Raštana i Gorice u zaleđu Sv. Petra.

Na požarišta Kozjak-Dugobabe i Cista Provo-Šestanovac zračne su se snage dva puta pokušavale probiti do požarišta, no zbog orkanskih udara bure i jakih turbulentnih strujanja nisu mogle početi gasiti požar. Po riječima zapovjednika PP NOS-a HRZ i PZO pukovnika Maria Pleše, vjetar puše snagom od 33 čvora te se čeka smirivanje vremena u zaleđu kako bi se i na ta požarišta uputile zračne snage.

Od  početka ovogodišnje protupožarne sezone, odnosno od  1. lipnja,  zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 81 požara (34 u Šibensko-kninskoj, 24 u Splitsko-dalmatinskoj, 16 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH u dosadašnjem su dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 650 sati naleta, pri čemu su izbacili oko 20 tisuća tona vode te prevezli 173 zemaljska vatrogasca i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.


Reci što misliš!