Događaji

donacija zvonimira nižića

U samostanu na Školjiću otkrivena bista kardinalu Alojziju Stepincu

U samostanu na Školjiću otkrivena bista kardinalu Alojziju Stepincu
Andrina Luić/ Naši školji

Svečanim misnim slavljem na otočiću Školjiću, koje je predvodio nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, u nedjelju je otkrivena bista kardinala Alojzija Stepinca.

Nazvana „Molitva za hrvatski narod“, rad akademskog kipara Ante Jurkića iz Zagreba, postavljena je u sklopu Samostana sv. Pavla Pustinjaka, a kao svoj osobni zavjet donirao ju je Zvonimir Nižić iz Preka.

Govoreći o kardinalu Stepincu pred brojnim Prečanima i turistima koji posjećuju samostan, nadbiskup Puljić kazao je kako smo u njemu „imali odvjetnika kojim se imamo pravo ponositi“.

- U tom divljem vremenu u kojemu je živio, on je spasio više od 400 slovenskih svećenika, koje su nacizam i fašizam potjerali iz njihove biskupije. Sve ih je namjestio u svojoj ondašnjoj prostranoj biskupiji. Na tisuće djece, velik  broj Židova. Ponosni smo na njega zbog toga, ali i zato što je volio svoj narod. Slijedimo ga, molimo mu se i neka bude zagovor ovoga mjesta, otočića i šire!, poručio je nadbiskup Puljić te dodao:

- Kad razmišljamo o kardinalu Alojziju Stepincu i kad blagoslovimo kip kao uspomenu na tog velikog sina našega roda, reći ću samo nekoliko stvari: Stepinac je bio Božji čovjek i prorok. Kao zemaljski čovjek na sve je stvari gledao „pod lupom vječnosti“. Živio je ovdje, ali očima uperenima prema nebu.

Živio je među nama, ali je ovaj svijet pokušao gledati i tumačiti Božjim očima. I zato je Boži čovjek. Ali i prorok, prorok poput Ivana Krstitelja. Prorok koji je u prvi plan stavio Božja prava i Božje dostojanstvo. I čovjeka kao Božje stvorenje. I nije se plašio, u onom teškom vremenu rata znao je ondašnjem predsjedniku države, reći: Ne smiješ ubijati, ne smiješ progoniti! Stepinac se nije plašio ni zatvora ni državnika. Samo se Boga bojao. I zato je velik!, zaključio je mons. Puljić, prenose Naši školji.


Reci što misliš!