Događaji

dalmacija gori!

Kanaderi konačno gase požar u Srinjinama

Stanje na požarištu u Srinjinama, Sitnom Gornjem i Donjem i dalje je teško, no srećom oko 15 sati su uzletjeli kanaderi koji bi trebali pomoći u gašenju tog požara, doznaje se od Tomislava Vuke, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalni dio Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Vuko kaže da uz brojne vatrogasce požar gase i Državne intervencijske postrojbe (DIP) te dodaje da od ranog jutra rade na tome da vatrogascima na terenu nađu zamjenu, zbog čega se očekuje pomoć iz drugih županija. Za sada su prvi stigli vatrogasci iz Dubrovačko-neretvanske županije i DIP Dubrovnik.

"Kanaderi jutros nisu mogli letjeti jer su imali jake turbulencije pa su radili na drugim požarištima, primjerice u Hvaru, točnije Bogomolju. Oko tri sata su se meteo prilike smirile, pa su i kanaderi uzletjeli. Trenutno su dva kanadera na terenu, a uskoro će stići i treći. Na cijelom zbornom području Dalmacije trenutno imamo 20 požara koja gasimo ili nadziremo. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je pet požara, u Šibensko-kninskoj isto toliko, a u Zadarskoj županiji gori na četiri mjesta", kazao je Vuko.

Na požarištu u Srinjinama, točnije u Sitnom Gornjem i Donjem je zabilježena i prva smrt, no još se pouzdano ne zna je li uzrok smrti 65-godišnjaka gušenje od dima ili srčani udar za koji se pretpostavlja da ga je dobio, nakon što je vidio da mu je izgorio maslinik i da mu je vatra zahvatila kuću. U KBC Split nisu potvrdili da je smrt nastupila zbog požara već kažu da se to može pouzdano potvrditi jedino obdukcijom.

Zbog cijele situacije na terenu uskoro se očekuje dolazak glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske Slavka Tucakovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, župana Splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera.

Štetu koju je do sada napravila vatra trenutno je nemoguće prebrojiti, no za sada se raspolaže informacijama da je izgorjelo nekoliko kuća, poslovnih prostora i radnih strojeva, vrtić, dio groblja, brojni maslinici, a nagorilo je i Zvjezdano selo Mosor.

Svi stariji stanovnici, žene i djeca, ali i nešto turista koji su bili smješteni u okolnim apartmanima, zbog gustog dima, ali i blizine vatre, evakuirani su iz svojih domova, dok su oni boljeg zdravlja i mlađi ostali pomagati gasiteljima i braniti kuće.

Koliko je velika fronta požara dovoljno govori i činjenica da je vatra nošena burom, osim Tugara iz kojih je požar krenuo, zahvatila Srinjine, Sirotkoviće, Sitno Gornje i Donje, potom se približila raketnoj bazi u Žrnovnici, a sada ide put Jesenica i Podstrane.


Reci što misliš!