Događaji

ozbiljan incident

Zaštitari u zagrebačkoj zračnoj luci ispalili dva metka pa pokušali sve zataškati

Zaštitari u zagrebačkoj zračnoj luci ispalili dva metka pa pokušali sve zataškati
Borna Filić/PIXSELL

Na adresu Indexa stigla je ovih dana dojava o dva ozbiljna incidenta na aerodromu Franjo Tuđman.

Kako doznajemo, 1. srpnja oko 10.55, na trećem katu, odmah uz mjesto na kojem se pregledavaju putnici, jedan od zaštitara tvrtke Securitas nehotice je, prilikom primopredaje oružja, ispalio metak. Metak je srećom završio u kanti s pijeskom koja je i predviđena za takve situacije. Prema informacijama kojima raspolažemo, incident se dogodio 20-ak metara od putnika koji su čuli pucanj. Nakon incidenta supervizori su, prema informacijama kojima raspolaže Index, pokušali sve zataškati. Tako su  navodno uzeli novi metak iz privatnog vlasništva i stavili u pištolj kako bi sve streljivo bilo na broju.

Isti incident dogodio se i mjesec dana kasnije, 31. srpnja, doznaje Index. Nitko, srećom, ni u ovom incidentu nije ozlijeđen. Prema informacijama kojima raspolažemo, MZLZ ni nakon uvida u snimke nadzornih kamera nije podnio prijavu ni izvještaj o događajima.

MZLZ: Poduzimamo odgovarajuće mjere

Iz Međunarodne zračne luke Zagreb potvrdili su nam da je 1. srpnja došlo do incidenta te tvrde da se "poduzimaju" odgovarajuće mjere.

"Svi propusti i eventualne nepravilnosti se kontroliraju i po njihovoj evidenciji se poduzimaju odgovarajuće mjere u skladu s važećim propisima.

Tvrtka Securitas Hrvatska d.o.o., sukladno važećoj europskoj regulativi, obavlja poslove kontrole putnika i prtljage na ulazu u zaštitnu zonu Zračne luke Franjo Tuđman. Obaviješteni smo o događajima koje navodite i već smo ranije zatražili od tvrtke Securitas Hrvatska odgovarajuće izvješće i obavijest o korektivnim mjerama koje će poduzeti.

Zbog boljeg razumijevanja cijelog slučaja, važno je napomenuti kako se događaj zbio prilikom rutinske primopredaje oružja, izvan zone slobodnog kretanja putnika, u propisanoj zatvorenoj prostoriji, koja je opremljena na odgovarajući način s ciljem onemogućavanja bilo kakve ozljede kako sudionika tog postupka, tako i svake druge osobe izvan tog prostora, u putničkoj zgradi ili izvan nje", odgovorili su na upit Indexa.

I Securitas potvrdio incident

Iz MZLZ-a su Indexu proslijedili i službenu izjavu o incidentu koju su dobili od tvrtke Securitas, a mi je prenosimo u cijelosti:

"Prilikom primopredaje oružja, svakodnevne procedure naših zaposlenika pri promjeni radne smjene, došlo je do ispaljenja metka od strane naših zaposlenika u zaštićenoj prostoriji predviđenoj za postupak primopredaje oružja.

Metak je ispaljen u posudu s pijeskom koja je također namijenjena za zaštitu u slučaju pogreške u rukovanju oružjem. Samim time nitko nije ugrožen te nitko drugi, osim zaštitara koji su obavljali primopredaju, nije bio prisutan u tom trenutku. Zbog navedenog događaja poduzete su odgovarajuće mjere u cilju sprečavanja i izbjegavanja ovakvih situacija", izvještava index.hr


Reci što misliš!