Događaji

Srećko Kajić i Mihovil Penavić

Mladi hrvatski geografi na 14. Svjetskoj geografskoj olimpijadi osvojili zlato i srebro

Mladi hrvatski geografi na 14. Svjetskoj geografskoj olimpijadi osvojili zlato i srebro

Hrvatski reprezentativac Srećko Kajić osvojio je zlatnu a Mihovil Penavić srebrnu medalju na 14. svjetskoj geografskoj olimpijadi (iGeo 2017) održanoj od 2. do 8. kolovoza 2017. u Beogradu, izvijestilo je u srijedu Hrvatsko geografsko društvo (HGD).

Hrvatsku su na ovogodišnjoj olimpijadi predstavljali Srećko Kajić koji je završio 4. razred vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, Mihovil Penavić koji je završio je 3. razred slavonskobrodske Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića, Leo Radalj koji je završio 2. razred splitske III. gimnazije te Nikola Bišćan koji je završio 2. razred Srednje škole Donji Miholjac.

Učenici su odabrani na temelju višegodišnjih sudjelovanja i ostvarenih rezultata na Državnim natjecanjima iz geografije, koja se provode od 1994. godine.

Na olimpijadi u Beogradu sudjelovali su učenici starosti od 16 do 19 godina iz 41 reprezentacije.

Hrvatski učenici osvojili su medalje na svih sedam međunarodnih geografskih olimpijada na kojima su sudjelovali od 2010. Ukupno su kući ponijeli 21 medalju, od toga sedam zlatnih, šest srebrnih i osam brončanih.

Zbog razlika u konceptu međunarodnog u odnosu na nacionalno natjecanje kao i zastarjelosti nastavnoga programa geografije u gimnazijama u Hrvatskoj, učenike je pripremao tim stručnjaka s Geografskog odsjeka zagrebačkog PMF-a.


Reci što misliš!