Događaji

prema najavi iz ministarstva

Informatika postaje obavezan predmet

Nastava informatike i dalje se u hrvatskim školama izvodi prema programu iz 1994. godine. No prema najavi iz ministarstva, od iduće jeseni informatika će postati obvezni predmet.

Informatika bi od iduće školske godine 2018/2019. trebala postati obavezan predmet u hrvatskim osnovnim školama. Najavili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje će uskoro predstaviti i cjeloviti model unapređenja nastave informatike.

Nastava informatike i dalje se u hrvatskim školama izvodi prema programu iz 1994. godine. No prema najavi iz ministarstva, od iduće jeseni informatika će postati obvezni predmet.

Prvo će se uvesti u pete i šeste razrede, a godinu kasnije u sedme i osme, rekla je za Index ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Pomoćnica ministrice Lidija Kralj rekla je kako se radi na planu priprema učitelja i škola.              

‘‘Mislim da više ne smijemo gubiti vrijeme i moramo konačno s informatikom iskoračiti u 21. stoljeće. Trenutno završavamo plan kako što prije pripremiti naše učitelje i same škole i vrlo brzo ćemo predstaviti cjeloviti model s konkretnim rješenjima‘‘, navela je Kralj u sms poruci.

Školski sindikati pozdravljaju najave ministarstva, no upozoravaju kako je riječ o djelomičnom rješenju. Čelnik Preporoda Željko Stipić.             

"Suočena je s napadima, sa svih strana, opstrukcijama vezanim uz cjelovitu kurikularnu reformu, nedostatnom podrškom premijera, ministrica Divjak je pokušala na mala vrata uvesti tu kurikularnu reformu i to u izdvojenom segmentu. rano učenje informatike upravo je jedan takav izdvojen segmet. Problem će postati naglašeniji kada na red dođe novac jer bez ozbiljnog novca, nema ozbiljnih promjena u školstvu", rekao je Stipić.

Informatika mora postati alat, a ne cilj, upozorava čelnik Nezavisnog srednjoškolskog sindikata Branimira Mihalinca. Nada se da ovaj put neće sve ostati samo na riječima.                     
 
''Učenje informatike u školama je gotovo jedna mantra koja traje duže vrijeme, a sve ponukano programima informatike koji su se provodili u srednjoškolskim ustanovama, a u kojima su učenici u ovo doba učili prema zastarjelim programima. Važno je za uvođenje informatike u škole jest da škole imaju uvjete, kvalitetnu opremu i dovoljno educirane nastavnike", rekao je Mihalinec.

Jedan od izazova bit će i kako informatičare koji su iznimno traženi na tržištu rada, privući u škole s plaćom 30 posto ispod hrvatskog prosjeka.
 


Reci što misliš!