Događaji

nema predaha za vatrogasce

Požari se ponovo razbuktali, zračne snage u akciji!

Požari se ponovo razbuktali, zračne snage u akciji!
PIXSELL

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika upućene su danas, u srijedu, 23. kolovoza 2017. na požarište koja su se ponovno razbuktala u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

Nakon gašenja požara kod Supetra na Braču dva Canadaira CL-415 odmah su nastavila djelovati na području vatrene fronte Đevrske-Dobropoljci-Ostrovica-Lišanje Ostrovičke.

Na ova područja upućene su i dodatne snage tako da u ovom trenutku na požarištima ukupno djeluje šest protupožarnih aviona koji će svoja djelovanja usmjeravati na najkritičnije dijelove i sukladno prioritetima gašenja.

Na požarištu kod Supetra koje stavljeno pod nadzor gasitelja  upućen je i jedan helikopter Mi-8 MTV koji će pružati potporu zemaljskim snagama u dopremanju vode.

U međuvremenu, razvio se novi požar na Prevlaci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je upućen Airtractora AT-802 tako da su idanas zračne  snage nakon jutarnjeg zatišja ponovno u punom pogonu.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 264 požara (90 u Šibensko-kninskoj, 83 Splitsko-dalmatinskoj, 73 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2260 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 66 500 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne.opreme i vode do požarišta.

 


Reci što misliš!