Događaji

Francuska ispituje što su u Parizu radili teroristi iz Katalonije

Francuska ispituje što su u Parizu radili teroristi iz Katalonije

Francuska policija nastoji doznati što su članovi skupine odgovorne za napade u Kataloniji radili u Parizu četiri dana prije napada, rekao je u utorak francuski ministar unutarnjih poslova Gerard Colomb.

Youness Abouyaaqoub, posljednji član skupine ubijen u ponedjeljak, vozio je crni Audi A3 u susjednoj Francuskoj preko čijeg je juga došao do Pariza, izvijestili su španjolski mediji. U automobilu su bila četvorica članova optuženih za ubojstvo 15 prolaznika u španjolskoj pokrajini Kataloniji.

"Jedan od automobila je dva dana bio u Francuskoj. Pokušavamo doznati zašto su počinitelji atentata bili u Parizu prije napada", izjavio je Colomb nakon sastanka u Parizu gdje je razgovarao sa španjolskim ministrom unutarnjih poslova. Isti automobil je naletio na prolaznike i policijsko vozilo u katalonskom primorskom mjestu Cambrils, nakon čega je policija ubila pet muškaraca koji su se nalazili u njemu. Napad je izvršen 16. kolovoza a automobil je viđen u Parizu 11. i 12. kolovoza. 

Vlasnik automobila je Mohamed Aalla, stanovnik katalonskog gradića Ripolla, pušten u utorak da se brani sa slobode. Sudac u Madridu je na osnovu prikupljenih dokaza ustanovio kako je stvarni vlasnik bio njegov brat koji je poginuo u eksploziji kuće dan prije napada u Cambrilsu.

Sastanak francuskog i španjolskog ministra unutarnjih poslova bio je dogovoren prije napada u Kataloniji. Oni su potpisali sporazum o obuci i razmjeni policajaca dviju susjednih zemalja. Policajci će zajednički učiti o metodama borbe protiv terorizma, rekli su ministri. 

"Aktualna odlična suradnja s Francukom nam je bitna", rekao je španjolski ministar Juan Ignacio Zoido. "Nadam se de će suradnja biti uspješna kao i kad smo porazili terorističku skupinu ETA-u", dodao je. Madrid i Pariz su posljednjih godina usko surađivali u borbi protiv baskijske separatističke grupe ETA-e koja je desetljećima namjeravala uspostaviti državu Baskiju na sjeveru Španjolske i jugoistoku Francuske.

Nakon džihadističkog napada u pokrajini Kataloniji, koja graniči s Francuskom, Pariz je na granicu poslao 2.000 policajaca "kako počinitelji ne bi pobjegli preko granice", rekao je Colomb.

"Napadači nemaju granice. Francuska je solidarna sa Španjolskom te smo se osjetili i sami ranjenima kada smo čuli vijesti iz Barceone", izjavio je francuski ministar. "I mi smo doživjeli napade u Parizu i Nici a u Barceloni su ozlijeđeni neki Francuzi, od kojih neki teško", dodao je.

 


Reci što misliš!