Događaji

uoči koncerta u varaždinu

Čehok: Pozdrav "Za dom spremni" u Thompsonovoj pjesmi nema veze s ustaštvom

Čehok: Pozdrav
PIXSELL

Najava da bi Marko Perković Thompson u rujnu ili u listopadu mogao održati koncert u varaždinskoj Areni podijelila je građane baroknog grada na one za i protiv. U raspravu se uključio i gradonačelnik Ivan Čehok.

'Grad Varaždin neće određivati ni usmjeravati glazbene ukuse građana. U Varaždinu imamo najveći festival klasične glazbe, ovdje su nastupala i svjetska i domaća rokerska imena, nastupali su ovdje oni koji sviraju tamburice i show “Lijepom našom” pa tako jednako pravo nastupa ima i Thompson ako su to zatražile udruge branitelja, ali i drugi građani. U tome ne vidim ništa sporno. Mi smo tu da osluškujemo želje i volju građana pa, ako je njihova volja da Thompson održi koncert za njih, za svoju publiku, u Varaždinu za to nema prepreka', poručio je u razgovoru za Večernji list varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Otkrio je i što misli o pozdravu 'za dom spremni'.

'Taj je pozdrav za mene potpuno neprihvatljiv kao ustaški pozdrav, kao i svaki pozdrav totalitarne ideologije, primjerice komunistički pozdravi. Pjesma Bojna Čavoglave nastala je u Domovinskom ratu i taj su poklič koristili hrvatski dečki, ratnici, za vrijeme Domovinskog rata. U toj pjesmi njihov poklič nema apsolutno nikakve veze s ustaštvom. Kad su naši ratnici 1991. s tim pokličem odlazili na bojište i izlagali se pogibelji, nikome nije smetao, kao što njegovu legitimnost nitko nije opovrgnuo na službenom registriranom grbu HOS-a. Ni ja ni gradska vlast ne možemo falsificirati povijest i reći da nam je taj poklič bio prihvatljiv 1991., ali ga danas nećemo priznati kao dio pjesme. To bi bilo licemjerno i nepotrebno', rekao je Čehok, dodavši i da je za njega HOS-ova ploča s tim pozdravom u Jasenovcu neprihvatljiva, piše Tportal.


Reci što misliš!