Događaji

ne slaže se s predsjednicom

Hasanbegović: "Za dom spremni" je ustaški pozdrav, a ne stari hrvatski pozdrav

Hasanbegović:
Sanjin Strukic/PIXSELL

Poklič "Za dom spremni" ispisan na HOS-ovoj ploči u Jasenovcu podijelio je javnost. Predsjednica ga, primjerice, smatra "starim hrvatskim pozdravom, nažalost, kompromitiranim u vrijeme ustaškog režima".

Dio smatra kako se radi o hrvatskom pozdravu starom nekoliko stoljeća kojeg  je HOS preuzeo 1991. godine, a dio smatra kako pripada ustaškom režimu koji se njime koristio kao službenim pozdravom te da kao takav ne smije biti prisutan nigdje u javnom životu.

Za ovu podjelu zna i predsjednica koja je u svojoj izjavi u posljednjem intervjuu pokušala pomiriti ove dvije struje kazavši kako je 'Za dom spremni' ''stari hrvatski pozdrav koji je nažalost kompromitiran u vrijeme ustaškog režima''.

>> Grabar Kitarović: Moramo fokus prebaciti s ideoloških na egzistencijalna pitanja

Je li pozdrav previše kompromitiran - predsjednica nije htjela odgovoriti.

Što na to kaže povjesničar i bivši ministar Zlatko Hasanbegović?

''Nikad nisam tvrdio da je to stari hrvatski pozdrav. Nije. To je ustaški pozdrav i zato sa sobom nosi hipoteku'', kaže Hasanbegović.

Ipak, i u njegovoj interpretaciji postoji jedna iznimka i to kad se radi o HOS-u.

''HOS-ova postrojba pod grbom s tim pozdravom borila se u Domovinskom ratu'', kazao je Hasanbegović koji nije za zabrane.

''Načelno nisam za zabrane. U tom kontekstu promatram i simbole koje je uzela Radnička fronta. Neka im ih, što im ja mogu. Mogao bih prihvatiti zabranu samo kad bi se 'Za dom spremni' koristio isključivo kao instrument izazivanja mržnje'', zaključio je Hasanbegović za Novi list.


Reci što misliš!