Događaji

Rusija poziva na dijalog oko rješenja zaljevske krize

Rusija poziva na dijalog oko rješenja zaljevske krize
AP Images

Arapske zemlje i Katar trebali bi početi izravne razgovore za rješenje diplomatskog spora, rekao je u nedjelju ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za posjeta Saudijskoj Arabiji.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat prekinuli su 5. lipnja odnose s Katarom optužujući ga da podupire terorizam, što Doha niječe.
 
"Naša je pozicija da se neporazumi trebaju rješavati pregovorima, izravnim iskazivanjem zabrinutosti i postizanjem rješenja koja će uzeti u obzir zabrinutost i interese svih strana", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Džedi.
 
"Zainteresirani smo za sve aktualne pokušaje posredovanja kojima je cilj obnova jedinstva u Vijeću za suradnju u Zaljevu", dodao je.
 
Kuvajt i SAD posreduju u pokušaju postizanja nekog napretka u tromjesečnoj krizi koja je na rub sukoba dovela cijelu regiju i navela Tursku da u znak potpore pošalje u Katar svoje vojnike.
 
Saudijska Arabija prekinula je prošli tjedan dijalog s Katarom, optužujući ga da "iskrivljuje činjenice" o telefonskom razgovoru čelnika dviju zemalja kojim je navodno postignut napredak u rješavanju spora.
 
"Želimo jasnu poziciju Katara, ozbiljnost u pronalaženju rješenja ove krize koje vodi primjeni načela što ih podupiru sve zemlje: ne sponzoriranju terorizma, ne skrivanju neželjenih gostiju, ne širenju mržnje, ne miješanju u unutarnje stvari drugih zemalja", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir.


Reci što misliš!