Događaji

sastanak s gradonačelnikom

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković dolazi sutra u Zadar

U četvrtak, 14. rujna generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković dolazi u Grad Zadar na radni sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem na temu poplava koje su pogodile grad te će također obići Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Tri dana nakon poplave prizori svjedoče silini prirode. Ipak, situacija je sve bolja.

"Grad se čisti, profunkcioniralo je praktički sve, još se pumpaju podrumi i dvorišta ljudi", kaže gradonačelnik Nina Emil Ćurko.

Milijunske štete zbrajaju se i u ninskoj Solani. Ovogodišnje zalihe soli su gotovo potpuno uništene.

"Jako puno toga je oštećeno. Zapornice su gotovo sve probijene, tako da samo na tome će biti ogromna šteta, a gdje je još šteta na svim strojevima što su bili pod vodom, naši proizvodi, sol rasuta, to je sve otopljeno", otkriva operativni voditelj Solane Nin Zoran Šanko.

Kada se voda povukla, otkrila je pedesetmetarsku rupu u nasipu Solane koji je trebao spasiti Nin od ovakve tragedije. 

Održavanje nasipa spada pod ingerenciju Hrvatskih voda. Generalni direktor Zoran Đuroković na pogođeno područje doći će sutra, četiri dana nakon poplava, no resorni ministar tvrdi kako u pitanju nije loše održavanje nasipa.

"Važno je naglasiti činjenicu da je do probijanja nasipa došlo onog trenutka kada je nasip bio preliven", kaže ministar Ćorić koji je najavio i istragu.

Ako spasa nije bilo za Nin, je li bilo za Zadar? Korito potoka Ričina, jedinog obrambenog sustava u samom gradu, izmješteno je zbog izgradnje trgovačkog centra Supernova koji je potpuno poplavljen. Novo korito nikad nije završeno.

O tom projektu Hrvatske vode nisu se oglasile, ali štetu od poplava procjenjuju na 5 milijuna kuna. Štetu na cestama još nije moguće procijeniti, no upravo je njihova sanacija prioritet.

"Najprije ćemo staviti sve ceste u funkciju. Županija mora bit prohodna", poručuje župan Longin.

A šteta na kulturno - povijesnim spomenicima kojima ovo područje obiluje bit će još i veća.  


Reci što misliš!