Događaji

kolika je zapravo realna opasnost?

Samo na pročiščivaču otpadnih voda šteta iznosi najmanje deset milijuna kuna

Najmanje deset milijuna kuna, ako ne i puno više, samo na pročiščivaču otpadnih voda prva je procjena štete u zadarskoj komunalnoj tvrtki Odvodnja, jednoj od najteže pogođenih nevremenom prije dva dana.

Poplavljeni objekt obišli su ministri Butković i Čorić i najavili pomoć u sanaciji šteta.

- Kako bi se plavljenje grada uslijed nevremena zaustavilo, nužna je regulacija vodotoka gradskog potoka Ričine, kazao je direktor tvrtke Odvodnja Grgo Peronja.

- Projekt postoji, lokacijska dozvola je izdana, projekt je u Hrvatskim vodama, mislim da je sad trenutak da se taj projekt realizira, dakle regulacija tog vodotoka da se to više nikada ne ponovi. Nas je praktički Ričina poplavila. Kako se fekalne i otpadne vode ne bi razlile po čitavome gradu blokiramo sa zapornicama naprijed i nazad i molimo Boga da ne poplavi vrh bazena, dodao je Peronja.

- Do sada je iz objekta ispumpano 15 tisuća kubika oborinskih voda, to je više od polovice, slijedi daljnja sanacija kako bi se pročiščivač u petak najkasnije u subotu mogao priključiti na električnu mrežu, a tada će se znati više o kompletnoj  šteti, naveo je Peronja.

Minstar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić izrazio je žaljenje što je Zadar i okolicu nakon serije požara zahvatila i poplava.

- Najvažnije je da smo u konačnici prošli ovu kalvariju bez žrtava - to je najvažnije. Sad sve naše kapacitete, iz perspektive Hrvatskih voda, usmjerimo u to da čim prije s naše strane normaliziramo stanje, izjavio je Čorić.


Reci što misliš!