Događaji

In memoriam

Sućut premijera u povodu smrti Slavka Goldsteina

Sućut premijera u povodu smrti Slavka Goldsteina
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je sućut obitelji Slavka Goldsteina u povodu njegove smrti

"Poštovana obitelji, u povodu smrti gospodina Slavka Goldsteina u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno primite izraze sućuti", napisao je premijer, priopćila je Služba za odnose s javnošću.

Telegram sućuti obitelji uputio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je naveo da je Slavko Goldstein bio svjedok vremena, čovjek koji je u svim situacijama i vremenima ostajao vjeran principima  slobode, tolerancije, razumijevanja i poštivanja ljudskih prava.

"Otišao je veliki čovjek koji je svojim djelima i svojim angažmanom u kulturnom i javnom životu ostavio velik i neizbrisiv trag", napisao je zagrebački gradonačelnik.

Istaknuti publicist, nakladnik i intelektualac, jedan od osnivača Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), Slavko Goldstein umro je u srijedu u Zagrebu u 90. godini.

Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Bio je jedan od potpisnika zahtjeva za ostavkom predsjednika Franje Tuđmana 1993. godine objavljenog u tom časopisu.

Objavio je i knjigu "1941. - godina koja se vraća" za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu.

Objavio je više knjiga o hrvatskoj povijesti, bio urednikom više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove "Signali nad gradom", "Prometej s otoka Viševice", "Četvrti suputnik" i "Akcija Stadion". Dobitnik je brojnih nagrada, odlikovanja i priznanja za književnu i nakladničku djelatnost.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu, a obitelj mu je podrijetlom iz Tuzle. Početkom Drugog svjetskog rata ustaše su ubile njegova oca, a on je, zajedno s majkom i bratom Danijelom pobjegao i pridružio se partizanima.

Reci što misliš!