Događaji

Na put krenulo 26 Pašmanaca

Pašmanci u uzvratnom posjetu prijateljskom otoku Île-aux-Moinesu

Pašmanci u uzvratnom posjetu prijateljskom otoku Île-aux-Moinesu

Svečanim prijemom u gradskoj vijećnici, u nedjelju, 17. rujna započeo je uzvratni posjet Pašmanaca prijateljskom otoku Île-aux-Moinesu u francuskoj pokrajini Bretanji.

Pozdravljajući goste iz daleke Hrvatske, načelnik male otočne zajednice Philippe Le Bérigot podsjetio je na 2014. godinu, kada se rodila ideja o bratimljenju dvaju otoka te naglasio kako su potpisivanjem povelje prijateljstva Pašman i Île-aux-Moines još više ojačali višestoljetne dobre veze između Hrvatske i Francuske.

"Mi smo udaljeni 1785 kilometara, ali susreti poput ovih dokazuju da nas ta udaljenost više spaja, nego razdvaja. Iako potječemo iz različitih kultura i društvenih prilika, mi se odlično razumijemo jer smo otočani. A otočani najviše vole svoje otoke! Na drugome su mjestu žene i siguran sam da takvo mišljenje dijele i naši prijatelji s Pašmana", dodao je Philippe Le Bérigot.

Na put u Francusku krenulo je 26 Pašmanaca iz gotovo svih mjesta s područja Općine Pašman, koja je 2015. godine potpisala povelju prijateljstva s Île-aux-Moinesom i dosad dvaput ugostila prijatelje iz Bretanje. 

Iako je Île-aux-Moines najveći otok u zaljevu Morbihan, proteže se na samo tri kilometra četvorna i ima oko 600 stalnih stanovnika. Uz Vannes i susjedni otok Île-d-Arz, turistička je meka i omiljeno ljetovalište pariške elite. Zovu ga i otokom monaha jer je bio u vlasništvu redovnika iako oni nikada na njemu nisu osnovali nijednu zajednicu. Danas živi gotovo isključivo od turizma, a u ljetnim mjesecima dnevno ga posjećuje više od 3000 turista, što nautičara što gostiju koji s kopna brodskom vezom dolaze na otok, javljaju Naši Školji.


Reci što misliš!