Događaji

oprosti im jer ne znaju što rade!

Uz performans "Oprosti im jer ne znaju što rade" održan "sprovod" posječenim fafarikulama u Vruljici

Uz performans

VIDEO - U spomen na sva posječena stabla u Zadru i u znak protesta prema netransparentnim intervencijama u otvorene javne i zelene gradske površine, večeras je održan "sprovod" posječenim fafarikulama u Vruljici.

Akcija žalovanja nad stablima održala se u obliku mirnog prosvjeda (sprovoda)  na raskrižu ulica: Strossmayerove, Mažuranićeve i Oko Vrulja na kojoj se okupilo oko pedesetak  Zadranki i Zadrana.

U sklopu žalovanja izveden je i simbolični performans "Oprosti im jer ne znaju što rade".

Podsjećamo, u utorak su započeli radovi na rekonstrukciji križanja Strossmayerove, Mažuranićeve i Oko Vrulja, vrijedni 3,1 milijun kuna i koji će trajati više od 130 dana, pri čemu su projektanti bez milosti odlučili posjeći drvored fafarikula starih 36 godina a koji su posađeni 1981. godine kada se gradila marina Tankerkomerc.

Službeno objašnjenje je kako nije bilo mogućnosti presađivanja fafarikula već se morale posjeći i zamijeniti drugim nasadima.

Umjesto posječenih stabala fafarikule  u sklopu hortikuturnog uređenja posadit će se lakogorive pinije, invazivni bagrem i još poneki grm. Ovo je cijela lista: 8 stabala Pinus pinie, 2 stabla Robinia hispida (roza ukrasni bagrem), 3 stabla  Lagerstroemia indica (kineski jorgovan), 5 sadnica agave, 35 sadnica ružmarina, 95 sadnica cotoneaster dammeri - polegle dunjarice, te 42 sadnice abelia grandiflora (sjajna abelija).


Reci što misliš!