Događaji

u 6 gradova

Pod geslom "Zaustavite siromaštvo i poniženje u starosti" prosvjeduju umirovljenici

Pod geslom

Pod geslom "Zaustavite siromaštvo i poniženje u starosti" Sindikat umirovljenika Hrvatske u podne organizira prosvjed u šest gradova. Prosvjedi počinju u podne u središtu Zagreba, Pule, Splita, Osijeka i Slavonskoga Broda, a u Zadru u 16 sati.

Sindikat umirovljenika Hrvatske traži od vlade hitne mjere protiv siromaštva starijih. Prvenstveno, povećanje minimalne mirovine s 959 na oko 1600 kuna tj. pola minimalne bruto plaće.

Zatim, državni dodatak za sve starije od 65 godina i već traženo uvećanje za 19 posto u odnosu na dug.

No čelnica SUH-a Jasna A. Petrović tvrdi suprotno.

‘‘Mirovine su već ove godine u procesu usklađivanja rasle više nego ikada od 2008. godine, koliko mi se čini. Razgovarat ću s ministrom Pavićem nadležnim za mirovinski sustav.  Znate koliki iznos godišnje ide na mirovine, otprilike 37, 38 milijardi kuna. Mi radimo sve što je moguće u okviru proračunskih okvira. Zahtjevi koji su spomenuti bojim se da nisu utemeljeni u realnim očekivanjima‘‘, poručio je umirovljenicima Plenković.              

''Mislim da će premijer morati kao i cijela politička elita morati dobro razmisliti kakva je to zemlja u kojoj se ne vole stari. Oni koji su svojim radom stvorili ono što su branitelji branili.

Kakva je to zemlja u kojoj je 50 % svih mirovina ispod linije siromaštva koja iznosi 2.085 kuna. Zemlja koja je jedino uz Bugarsku na dnu siromaštva starijih osoba. Ja bih rekla da to nije zemlja koju žele ni mladi ni stari‘‘, poručuje Petrović.
 


Reci što misliš!