Događaji

who upozorava:

Pretilost djece i tinejdžera se udesetostručila za 40 godina

Pretilost djece i tinejdžera se udesetostručila za 40 godina

Broj pretile djece i adolescenata diljem svijeta se udeseterostručio u zadnjih 40 godina a rast se ubrzava u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, posebice u Aziji, pokazalo je u srijedu veliko istraživanje.

Stope dječje i tinejdžerske pretilosti su stabilne u Sjedinjenim Državama, sjeverozapadnoj Europi i drugim bogatim zemljama, ali tu ostaju "neprihvatljivo visoke", rekli su istraživači Imperial College London i  Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
 
"Tijekom 40 godina došli smo s oko 11 milijuna do više od deseterostrukog povećanja na 120 milijuna pretile djece i adolescenata diljem svijeta", rekao je na konferenciji za novinare vodeći autor Majid Ezzati s fakulteta za javno zdravlje Imperial Collegea London.
 
To znači da je skoro 8 posto dječaka i skoro 6 posto djevojčica diljem svijeta bilo pretilo u 2016., naspram manje od jedan posto za oba spola u 1975.
 
Dodatnih 213 milijuna djece u dobi od 5 do 19 godina imalo je pretjeranu težinu prošle godine, ali su bili ispod praga pretilosti, prema najvećem ikad urađenom istraživanju temeljenom na mjerenju visine i težine 129 milijuna ljudi.
 
Istraživači su pozvali na bolju prehranu u kući i u školi te više fizičkog vježbanja kako bi se spriječilo da ova generacija postanu odrasli s povećanom opasnošću od dijabetesa i raka zbog pretjerane težine.
 
Jasne naljepnice na prehrambenim proizvodima s podatcima o sadržaju soli, šećera i masnoća su potrebne kako bi pomogle potrošačima da donesu "zdrave odluke", reklo je istraživanje.
 
Trebalo bi razmotriti oporezivanje i oštra ograničenja reklamiranja hrane smeća, navodi studija. WHO je već preporučio 20 postotni porez na  zašećerene napitke kako bi se smanjila potrošnja.
 
Južna Afrika, Egipat i Meksiko, koji su "prije četiri desetljeća imali vrlo nisku razinu pretilosti" sada imaju među najvećima stope pretilosti kod djevojčica, između 20-25 posto, rekao je Ezzati.
 
"Iskustva istočne Azije i Latinske Amerike te Kariba pokazuju da je prijelaz od premršavosti do pretjerane težine i pretilosti može biti brz", rekla je studija.
 
Ako se nastave sadašnji trendovi 2022. će biti više pretile djece i tinejdžera nego premršavih, kojih sada ima 192 milijuna, od čega je polovica u Indiji, reklo je istraživanje.
 


Reci što misliš!