Događaji

Njemačka i Danska produljuju kontrole na granicama

Njemačka i Danska produljuju kontrole na granicama

Njemačka produljuje kontrole na svojim granicama do svibnja sljedeće godine, a osim kontrole na austrijsko-njemačkoj kopnenoj granici unutar Schengena se sada uvode i kontrole zračnog prometa između Njemačke i Grčke, priopćeno je u četvrtak u Berlinu.

„Potpuni povratak jednom Schengenskom prostoru bez kontrola granica će biti moguć tek kada to cjelokupna situacija dopusti“, rekao je u četvrtak njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija CDU). On je dodao kako se trenutno „intenzivno radi na tome“ da se ponovno uspostave uvjeti koji bi dopuštali ukidanje kontrola.

„Sigurnosna situacija u Europi je i dalje napeta. Teroristički napadi prijete, a i dalje postoje deficiti u zaštiti vanjske granice Europske unije, kao i ilegalne migracije unutar Schengenskog prostora“, objasnio je De Maiziere razloge produljenja kontrola.
Sadašnje razdoblje kontrole granica trebalo je trajati do 11. studenog.

Iako je Europska komisija na proljeće naglasila kako je ovo posljednje razdoblje kontrole granica unutar Schengena, prije nekoliko tjedana je njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je, u razgovoru s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, produljenje kontrola, za što je Juncker „pokazao razumijevanje“.

Ministarstvo unutarnjih poslova je naglasilo kako je kopnene granica između Austrije i Njemačke još uvijek „težište“ ilegalne imigracije u Njemačku. Zbog pojačanih pokušaja ilegalnog useljavanja zračnim prometom uvedene su kontrole i na letove iz Grčke, koja je također u Schengenskom prostoru.
 
I danska vlada u četvrtak je objavila da produljuje svoje granične kontrole izvijestivši Europsku komisiju kako će ih produljiti do 12. svibnja iduće godine, objavila je danska agencija Rztzau, a prenosi dpa.
 
Danska upozorava na ozbiljan rizik od terorističkih napada kao na razlog produljenja izvanrednih mjera, koje su dopuštene u sklopu Schengenskog sporazuma. Rok do kada vrijede postojeće mjere istječe 12. studenoga.
 
On njihova uvođenja uobičajene su kontrole vlakova, autobusa i automobila na dansko-njemačkoj granici , kao i u trajektnim lukama Gedser i Rodby. 
 


Reci što misliš!