Događaji

udruga talijana zadar predstavlja

Tjedan talijanskog jezika u svijetu: "L' Italiano al cinema. L' Italiano nel cinema"

Tjedan talijanskog jezika u svijetu:

Tjedan talijanskog jezika u svijetu, organizira se u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije, ima za cilj u cijelom svijetu promovirati talijanski jezik u svim njegovim aspektima, svake godine s novo izabranom temom.

Organizaciju vodi Accademia della Crusca (vodeći Istraživački institut za talijanski jezik sa sjedištem u Firenci) u suradnji sa svim odborima udruga "Dante Alighieri", talijanskim konzularnim predstavništvima i drugim udrugama Talijana u inozemstvu.

Tema XVI. izdanja  "L' Italiano al cinema. L' Italiano nel cinema"

Tjedan se održava u razdoblju od 16. do 22. listopada 2017., posvećen prvenstveno svijetu talijanskog filma, kinematografije. Talijanska kinematografija su svi oni filmovi snimljeni u Italiji ili koje su snimili talijanski redatelji. Već od samih početaka razvoja talijanske filmske industrije ranih 1900-ih, talijanski filmotvorci i glumci su utjecali na filmske pokrete i žanrove diljem svijeta.

Udruga "Dante Alighieri" iz Zadra i Zajednica Talijana u Zadru posebnu pažnju posvećuju projektima i aktivnostima koji valoriziraju i uvećavaju interes za talijanski jezik i kulturu. I ove godine organizirano je niz aktivnosti u tijeku Tjedna s ciljem uključivanja sve većeg broja sudionika u ovoj kulturnoj razmjeni.

Posebno će se dati prostora djeci i mladima, što je za nas od velike važnosti.

U prostorima Zajednice Talijana u Zadru (ul. Borelli 8, 1. kat) u tijeku tjedna biti će postavljene dvije izložbe, bit će organizirane tri filmske projekcije, potom seminari i kreativne radionice.

Tjedan talijanskog jezika u svijetu, organizira se u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije, ima za cilj u cijelom svijetu promovirati talijanski jezik u svim njegovim aspektima, svake  godine s novo izabranom temom.

Organizaciju vodi Accademia della Crusca (vodeći Istraživački institut za talijanski jezik sa sjedištem u Firenci) u suradnji sa svim odborima udruga "Dante Alighieri", talijanskim konzularnim predstavništvima i drugim udrugama Talijana u inozemstvu.

Program je sljedeći:

Ponedjeljak 16.10.2017.

12.00 sati u Zajednici Talijana Zadar, ul. Borelli 8

  • SVEČANO OTVARANJE
  • Izložba "L' italiano al cinema. L'italiano nel cinema". Izložba filmskih plakata, autorica izložbe prof. Rine Villani
  • Izložba "Andiamo al cinema" ("Idemo u kino") osnovne škole "Bartul Kašić" iz Zadra, djece koja uče talijanski jezik mentor prof. Kožul Car

Utorak 17.10.2017.

Osnovna škola Nova, Zadar

  • Kreativna radionica " La gabbianella e il gatto", radionicu vodi prof.  Dora Kvarantan

17.00 sati u Zajednici Talijana Zadar, ul. Borelli 8

  • Projekcija filma "La grande bellezza" (2013) Paola Sorrentina

Srijeda 18.10.2017.

8.30 sati u Zajednici Talijana Zadar, ul. Borelli 8

  • Projekcija filma "Benvenuti al Sud" (2010), r. Luca Miniero

za studente talijanistike Sveučilišta u Zadru i sve zainteresirane, organizacija prof. Knežić

Četvrtak 19.10.2017.

18.00 sati u Zajednici Talijana Zadar, ul. Borelli 8

  • Seminar "La scrittura creativa" ("Kreativno pisanje"), seminar održava prof. Morena Susy Calmetta iz Verone, organizacija prof. Sandra Šango. Seminar je posebno namijenjen svim profesorima talijanskog jezika osnovnih i srednjih škola. Svim sudionicima biti će uručena potvrda o sudjelovanju.

Petak 20.10.2017.

 - 17.00 sati u Zajednici Talijana Zadar, ul. Borelli 8

  • Projekcija filma “Un sacco bello” (1980) redatelja Carla Verdona, predstaviti će Tiziano Guagliumi

Subota 21.10.2017.

- 10.00 sati u Zajednici Talijana Zadar, ul. Borelli 8

  • Kreativna radionica "La gabbianella e il gatto" koju vodi prof. Dora Kvarantan

Reci što misliš!