Događaji

edukativna predstava

"Bembo i prijatelji protiv mina" u OŠ Braća Ribar u Posedarju

U Osnovnoj školi Braća Ribar iz Posedarja, s početkom u 10.30 sati, održana je predstava pod nazivom ''Bembo i prijatelji protiv mina“, edukacijsko-zabavni kolaž glazbenih, plesnih i glumačkih točaka kroz koje se djeca educiraju o sigurnom ponašanju u blizini minske opasnosti.

Tijekom predstave koja traje oko 40 minuta, u nekim dijelovima sudjelovala je i publika, odnosno djeca koju su oduševile točke izvrsnih glumaca,Kristijana Kiki Ugrine (Kikijus Astronomicus) i Slavena Juriše (Bembo) te pjevačice Ivanke Mazurkijević (Ivanka Štrebsa).

Predstavu je pratilo oko 140 učenika nižih razreda OŠ Braća Ribar iz Posedarja i područnih škola Islam Latinski, Podgradina, Ždrilo, Slivnica Gronja, Slivnica Donja, predstavnici Županije zadarske, PU zadarske, Općine Posedarje te profesori i ostali djelatnici škola.

Na kraju programa, u predvorju škole svoje su aktivnosti i opremu predstavili i djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje, Podružnice Zadar, koji su zajedno s policijskim službenicima za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave zadarske informirali djecu i građane o opasnostima od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava kako bi se što veći broj ljudi senzibilizirao o ovoj problematici.  

Kao i obično, dojam je upotpunio policijski pas za detekciju eksploziva čiju su prezentaciju djeca pozdravila s oduševljenjem.

Policijska uprava zadarska permanentno provodi aktivnosti predviđene Nacionalnom preventivnom kampanjom „Manje oružja, manje tragedija“.

Kampanju pod ovim nazivom MUP od 2007. godine provodi u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj, a u skladu sa Zakonom o oružju.

Cilj je senzibilizacija građana i sprječavanje tragedija uzrokovanih oružjem pa se građani pozivaju da dragovoljno, bez sankcija, bez ispitivanja o podrijetlu, ukoliko žele i anonimno predaju oružje (zabranjeno i dozvoljeno), minsko-eksplozivna sredstva i streljiva.  

Od sredine 2013. godine dio ove kampanje se provodi na način da djeca (starijeg predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta) kroz „strip radionice“ šalju svoju poruku o opasnostima posjedovanja oružja te opasnostima od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava, sve kako bi se i oni senzibilizirali za ovu problematiku.

U sklopu kampanje Manje oružja, manje tragedija, a sukladno Planu informiranja i edukacija stanovništva o minskoj opasnosti Hrvatskog centra za razminiranje, u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje, policijski službenici Policijske uprave zadarske su posljednjih nekoliko godina proveli velik broj takvih aktivnosti na području Zadarske županije.

SUSRET BEMBA

Susret Bemba je osmislio multimedijalni umjetnik Željko Zorica sa suradnicima, a premijerno je izvedena u Zagrebu u svibnju 2005.godine. Samo u proljeće 2008.g. je izvedena 60 ak puta diljem RH.              

Obično se izvodi u vrijeme proljeća kada traju poljoprivredni radovi i kada se puno boravi na otvorenom i to naravno na područjima koja su još uvijek zagađena minama.

Na području zadarske županije, ovo je treći put da se organizira predstava „Bembo i prijatelji protiv mina“ (2015. i 2016.g. ista je predstava održana u Obrovcu i Benkovcu) i to od strane Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, koje je prepoznalo smanjivanje rizika od zaostalog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava kao jednu od glavnih programskih aktivnosti Vijeća u narednom razdoblju.

''MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA“

 Tijekom prvih devet mjeseci 2017. godine građani su dragovoljno predali:

-       18 komada vatrenog oružja (5 komada automatskog, 3komada poluautomatskog, 5 repetirajuća, 4 pištolja i revolvera, 1 ostalo)

-       153 komada rasprskavajućeg (70 ručne bombe,29  mina, 54 kom ostalog)

-       12038 komada streljiva za dugo i kratko naoružanje

-       6,3 kg eksploziva

Iznova podsjećamo da građani RH i dalje mogu dragovoljno, ukoliko žele i anonimno predati zabranjeno i dozvoljeno oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo  te se protiv tih građana neće pokretati prekršajni, niti kazneni postupak, niti će ih se ispitivati o podrijetlu oružja. Također, pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.

Građane molimo da nikako sami ne donose oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo, već će ih po pozivu izuzeti policijski službenik, koji će osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju.  


Reci što misliš!