Događaji

ProLife.hr i Vigilare predali Saboru više od 168.000 potpisa za zaštitu nerođenih

Predstavnici građanske inicijative ProLife.hr i Zaklade Vigilare predali su u petak Hrvatskom saboru više od 168.000 potpisa na peticiju za zakonsku zaštitu nerođenog života, te su se na skupu na Trgu sv. Marka usprotivili donošenju Istanbulske konvencije i zatražili ostavku novoizabranog ustavnog suca Gorana Selanca.

Predali su 168.561 potpis građana kojima traže da se zakonski zaštiti nerođeni život u Hrvatskoj i konkretno pomogne ženama koje žele roditi svoje dijete, a događaj je organiziran uoči donošenja novog Zakona o pobačaju. 
 
Inicijativa ProLife.hr potpise je prikupljala putem nacionalne peticije "Imam pravo živjeti" tijekom ožujka i travnja, a u Sabor ih je donijela u 12 dječjih kolica jer se, pojasnili su, procjenjuje da se "abortusom dnevno ubije 12 djece u Hrvatskoj".
 
Batarelo: Abortusu u Hrvatskoj više nema mjesta
 

U ime nekoliko desetaka tisuća hrvatskih obitelji, želimo poručiti da abortusu u Hrvatskoj više nema mjesta, te da se u ime navodnih prava žena ne može oduzeti osnovno ljudsko pravo na život, rekao je na skupu predsjednik Zaklade Vigilare Vice Batarelo. 
 
Na Trgu sv. Marka pred stotinjak okupljenih građana Batarelo je apelirao na saborske zastupnike i premijera Andreja Plenkovića da ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju "zbog propagiranja rodne ideologije", nazvavši ju "zlom ideologijom" koju Hrvatskoj nameću međunarodni krugovi.
 
Batarelo je i novoizabranog suca Ustavnog suda Gorana Selanca pozvao na ostavku zbog zagovaranja gay brakova, što je suprotno definiciji braka u hrvatskom Ustavu.
 
"Dosta nam je gnjusnih laži da ne znamo kada život počinje i da je ovo samo žensko pitanje, kao i ove posljednje - da je dijete osoba tek kada se rodi", rekao je Batarelo aludirajući na izjave Selanca.
 
Prozvao ga je i zato što "život naziva idejom, nečim apstraktnim što bi država samo načelno trebala štititi", te mu poručio da "neće mirno gledati kako širi svoju propagandu".
 
Inzistirat će na ostavci Selanca
 
"Od današnjeg dana inzistirat ćemo na njegovoj ostavci jer je prvoga dana svoga mandata opasno relativizirao život i otvoreno propagirao tzv. gay brakove, iako je hrvatski narod u Ustavu napisao svoju definiciju braka. Ustavnom sucu koji širi protuustavne ideje u toj instituciji ne smije biti mjesta", kaže Batarelo.
 
U svom obraćanju Batarelo je i dozvolu pobačaja u Hrvatskoj nazvao "zabludom koja se proširila iz komunističke Rusije", koja je "našu Hrvatsku zarazila 1978. kada je legaliziran abortus".
 
Govoreći protiv ratifikacije Istanbulske konvencije ustvrdio je kako je riječ o "zloj rodnoj ideologiji koju se pokušava zamaskirati u borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji", a Hrvatskoj ju nameću međunarodni krugovi. 
 
"Rodna ideologija mijenja samu bit čovjeka, riječ je o društvenom eksperimentu s nesagledivim negativnim posljedicama", rekao je i pozvao Plenkovića da zaštiti hrvatsku djecu od tuđih eksperimenata.
 
Silovane žene imaju manji postotak pobačaja
 
U izjavi novinarima Batarelo je ustvrdio da nije riječ o političkom pitanju. "Svako dijete ima se pravo roditi, pa i ona začeta kaznenim djelom. Tko smo mi da odlučujemo koje bi se dijete trebalo roditi", istaknuo je te kao "znanstvenu činjenicu" naveo tvrdnju da silovane žene imaju manju stopu pobačaja.
 
Na Trgu sv. Marka okupljenim građanima obratili su se i predsjednica Hrvatskoga pokreta za život i obitelj Katarina Kovačević, predsjednica udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) Kristina Pavlović, voditeljica Odjela za majčinstvo i obitelj u Zakladi Vigilare Ivana Foretić, psihijatar Herman Vukušić i studentski kapelan don Damir Stojić.
 
U Saboru su ih primili predstavnici vladajuće većine, HDZ-ovi potpredsjednik Sabora Željko Reiner, Davor Ivo Stier, Ante Babić i Ivan Čelić, te Hrvoje Zekanović iz HRAST-a.

 
“Došli smo vam s potpisima građana koje smo prikupili prije ljeta s kojima se zalažemo za dvije stvari u najavljenim izmjenama tzv. Zakona o pobačaju, koje idu u smjeru zaštite nerođenoga života i veće pomoći trudnicama. Dajemo vam mandat da te potpise u naše ime predate nadležnim institucijama”, kazao je Batarelo.
 
Potpise će proslijediti Ministarstvu zdravstva
 
Saboru su, dodao je, predali i pravnu analizu Istanbulske konvencije. "Nismo za ratifikaciju te vrlo kontroverzne konvencije i protivimo se uvođenju rodne ideologije u pravni sustav", poručio je Batarelo.
 
Reiner je odgovorio da će proslijediti njihove potpise Ministarstvu zdravstva na daljnje razmatranje, ali i proučiti analizu Istanbulske konvencije.
 
Batarelo je zahvalio, naglasivši da je primanje u Saboru "festival demokracije".
 
“Hrvatski sabor je Sabor svih građana, predstavlja svu raznolikost i otvoren je za sve inicijative jer je to uloga Sabora”, odvratio je Reiner.
 


Reci što misliš!