Događaji

analiza

Meteorolog Anđelko Vidović: Dolazi do miješanja radijacijske i advekcijske magle

Meteorolog Anđelko Vidović: Dolazi do miješanja radijacijske i advekcijske magle
Dino Stanin/PIXSELL

Drugi put ove godine na zadarsko područje i otoke spustila se gusta magla. Već dva dana stvara probleme u prometu, a prema najavi meteorologa, zadržat će se do sredine ovoga tjedna.

Riječ je o advekcijskoj magli, koja nastaje kada topliji i vlažniji zrak dolazi na ohlađenu morsku površinu. Tada se zrak brzo hladi i u njemu se vodena para kondenzira u sitne kapljice i stvara maglu.

Đir po maglovitom gradu 16. listopada 2017. Đir po maglovitom gradu 16. listopada 2017.

U kasno ljeto i jesen, kada se u ohlađenom zraku nad toplim zagrijanim morem isparena voda po danu naglo kondenzira, također stvara maglu, pišu Naši školji.

Prema riječima zadarskoga meteorologa Anđelka Vidovića, ovoga puta miješaju se radijacijska i advekcijska magla: u kontinentalnom dijelu naše županije radijacijska, a na moru advekcijska. Proteže se, dodaje meteorolog Vidović, od Paga do Biograda i zahvatila je šire zadarsko područje, a na kontinentu karlovačko.

Magla se na Jadranu najčešće javlja u venecijanskoj laguni i Tršćanskom zaljevu na talijanskoj strani, a česta je i na zapadnoj obali Istre. Vrlo rijetko je dugotrajna i obično traje jednu noć i jutro, no ponekad zna potrajati i više dana, što je iznimno rijetko. U Dalmaciji magla na moru nije česta pojava. Obično se javlja između ožujka i rujna, dok je na sjeveru obrnuto. Razlikujemo dvije glavne vrste magle na moru - radijacijsku i advekcijsku.

Osim temperature i vlage za maglu je bitan i vjetar. Zapravo najbolji uvjeti za maglu je bezvjetrica i tiho anticiklonalno vrijeme. Već kod brzine vjetra većoj od 3 m/s magla se razbija. Ipak, to nije uvijek slučaj, osobito u gorju i u planinama.

Pomorcima i ribarima magla zna biti veliki neprijatelj. Mnoge su pomorske nesreće upravo zbog magle.Na moru debljina magle gotovo nikada nije veća od 200-300 metara.

Često zna biti i samo nekoliko desetaka metara,pa je nebo vidljivo,a horizontalna vidljivost je smanjena na samo nekoliko metara. U Dalmaciji najviše magle ima na zadarskom području i na otvorenom moru. Tako Zadar ima godišnje u prosjeku šest dana s maglom, Palagruža oko pet dana, Split manje od dva, a Dubrovnik oko jedan dan.
 


Reci što misliš!