Događaji

Istarska policija objavila da je štitila hrvatske ribare

Istarska policija objavila da je štitila hrvatske ribare

Hrvatska pomorska policija svojim je plovilima u srijedu u Savudrijskoj vali uobičajeno štitila i nadzirala granicu na moru i pri povredi crte razgraničenja upozoravala slovenska plovila, a tako će i dalje činiti, poručila je istarska policija pošto su slovenski mediji tijekom dana izvijestili o novom incidentu u Savudrijskoj vali.

"Istarska policija činit će to i ubuduće te u takvim prilikama štititi hrvatske ribare", priopćila je istarska policija u srijedu navečer. 
 
Slovenski radio i agencija STA prenijeli su da se u Savudrijskoj vali u srijedu dogodio "novi incident" kada je hrvatski državljanin pokušao proširiti svoje uzgajalište školjaka u, kako tvrde, slovenskom moru. 
 
Na mjesto događaja, prema tvrdnjama slovenskih medija, stigla je posada slovenskog policijskog čamca koja je hrvatskog državljanina upozorila da prekine te aktivnosti, ali i hrvatski policijski čamac pri čemu su razmijenjena upozorenja između slovenskih i hrvatskih policajaca, kazao je anonimni izvor.
 
Hrvatski državljanin se nakon upozorenja povukao, dodao je taj izvor.
 

STA dodaje da se incident dogodio u dijelu zaljeva gdje je po slovenskom zakonu uzgajanje školjaka zabranjeno. Agencija piše da je od kraja lipnja, kad je arbitražni sud presudio da većina Piranskog zaljeva pripada Sloveniji, slovenska policija registrirala više od 300 incidentnih situacija uplovljavanja hrvatskih plovila u slovensko more.
 
Hrvatska arbitražnu presudu odbacuje jer arbitražni proces smatra kontaminiranim i iz njega se povukla. Slovenija, naprotiv, inzistira na tome da su obje strane obvezne provesti presudu i bez bilateralnog dogovora na moru, gdje su arbitri u svojoj presudi jasno definirali granicu i odredili precizne koordinate.
 


Reci što misliš!